За момента няма нужда от допълнително кръв

Четирима от транспортираните в „Пирогов“ след катастрофата в Искърското дефиле са в тежко състояние. Това каза началникът на Клиниката по неврохирургия в здравното заведение проф. д-р Николай Габровски на извънреден брифинг тази сутрин.

"На двама от тях състоянието е критично, а на другите двама е стабилизирано, но доста тежко", поясни той.

ТРАГЕДИЯТА КРАЙ СВОГЕ В СНИМКИ ПРЕЗ ОБЕКТИВА НА NOVA

„Осем души бяха транспортирани в „Пирогов”. От тях двама починаха. Единият по време на транспортирането, а другият – непосредствено след настаняването. Състоянието на всички останали беше овладяно, но за четирима от тях сме доста притеснени поради тежестта на съчетаните травми, които имат”, обясни проф. Габровски.

СНИМКИ ОТ ЖЕСТОКИЯ ИНЦИДЕНТ ВИЖТЕ И ТУК

За момента няма нужда от допълнително кръв, здравното заведение има готовност за спешна реакция.

"Говорим за тежки травми на гръден кош, корем, крайници. Имаме двама пациенти с тежки фрактури на гръбнака и пациент с тежка травма на крайник. Като казвам тежка, имам предвид животозастрашаваща. За съжаление възрастта на пациентите е доста висока, което не мога за лечебния процес. Прави се всичко необходимо“, увери проф. Габровски.

Той благодари на всички екипи в болницата за бързата реакция добрата организация. 

Още шестима души са настанени в университетската болница „Света Анна” – двама мъже и четири жени. Те са претърпели операции, предстоят им още интервенции. Стабилизирани са, но състоянието им остава тежко-

Мъж и жена са откарани във Военномедицинска академия. Те са в реанимация, но са контактни. По-леко пострадал е шофьорът, който е настанен в болница ИСУЛ.

ТРАГЕДИЯТА КРАЙ СВОГЕ: До късно през нощта продължи огледа на автобуса (ВИДЕО+СНИМКИ)

Снощи в „Пирогов” дойде и здравният министър Кирил Ананиев, за да види какво е състоянието на пострадалите.

„От кръвния център ни уведомиха, че разполагат и са осигурили кръв от всички групи, така че от тази гледна точка няма да има проблем. Изказвам съболезнование към близките и приятелите на загиналите”, обясни Ананиев.

КАДРИ ОТ ДРОН: Мястото на трагедията край Своге

В „Пирогов” дойде и държавният глава Румен Радев, който заяви, че за да се преборим с войната по пътищата, са нужни взаимни усилия от всички страни.

„Искам да изкажа съболезнования на близките на загиналите. Трагедията е голяма”, заяви Радев.

ВСИЧКО ЗА ТРАГИЧНИЯ ИНЦИДЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.