Директорът на учебното заведение вече е уволнен

Уволнения след разследване на NOVA. Източвани ли са хиляди левове държавни пари, чрез фиктивни спортни лагери, обучения и ремонти?  С този сигнал ни потърсиха учители от спортното училище „Георги Бенковски” в Плевен. Според тях директорът Пламен Георгиев източва държавни пари от години. След множество сигнали, спортното министерство открило куп нередности. А срещу директора вече тече и разследване.

Той искаше да подписваме фалшиви документи и да лъжесвидетелстваме”, каза учителят по футбол Ботьо Ботев. Ученици пък свидетелстват, че за почти пълен курс на обучение в училището, не са отишли на нито един лагер.

ЗАДЪРЖАНИ ЖУРНАЛИСТИ: Разследващ екип отведен в полицията в Радомир посред нощ (ОБЗОР)

Асен Митев е ученик в 12-и  клас. По документи той и съучениците му от двете футболни паралелки, са ходили на тренировъчен  лагер в Горна Оряховица две поредни години. Отново  по документи, лагерите са продължили по 10 дни. Момчетата обаче твърдят, че в същото време са се намирали в Плевен. Подали са сигнал в прокуратурата.

Сигнал е подал и треньорът по футбол Милко Гаврилов, който според списъка, изготвен от директора, е водил футболистите и на двата лагера. Но докато на хартия пишело, че бил в Горна Оряховица, учителят твърди, че е водил занятия в Плевен.

Когато този уж лагер се е провеждал, аз съм си записал в дневника, че съм бил на лагер в град Плевен. Децата са се хранили в стола тук. Той в неговия кабинет ми каза: „Подпиши ми, защото без командировъчно за дадения лагер, той не може да съществува”. Аз отказах, разбира се. Каза, че ако решим да кажем, че сме били, да кажем, че сме били в хотел „Раховец” и да предадем това и на децата. Както и да го сметнем, по-малко от 5 000 лв. този лагер не може да струва за едната и за другата година, ако е минимум по 20 лв. на човек на ден”, разказва Гаврилов.

Вместо с автобус, в отчета пишело, че цял клас футболисти пътували до Горна Оряховица с лек автомобил - личният, на директора, който се оказал бракуван, обясняват от спортното министерство.

СЛЕД РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Шефът на Агенцията по горите подава оставка

Оказва се, че и оттам не знаят колко точно пари са похарчени за лагерите. Директорът така й не представил фактури за всичко. Откакто бил на този пост, рядко отчитал парите, които влизат в училището, включително и тези от даренията.

Освен чрез фиктивни спортни лагери, Пламен Георгиев източвал пари и от фиктивни обучения , твърдят още учителите. По документи, четирима от тях са били на тридневен курс във Велико Търново през септември миналата година. Храната и престоят им излезли по 165 лв., без командировъчните. И по време на това обучение, вместо във Велико Търново, треньорите твърдят,че са водили часове в Плевен. 

Заради многото нарушения, от спортното министерство решиха да уволнят директора на училището. Веднага след това Георгиев започнал да изнася кашони с документи, твърдят източници на NOVA. Изтрил и записи от охранителните камери. На място е отишла  полиция. Кабинетът е запечатан.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.