Монументи често стават "жертва" на вандалски прояви

Всекидневно автомобилен патрул на полицията, а при необходимост - и пешеходни полицаи, да охраняват Паметника на Съветската армия в София. Патрулиращите имат за задача да "обръщат внимание на лица с нетипично поведение", което включва "обхождане и оглеждане" на паметника и снимането му. Това се разбира от отговор на вътрешния министър Младен Маринов на запитване от депутати от БСП за охраната на монумента.

Отново надраскаха Паметника на Съветската армия (СНИМКИ)

“От една страна са дипломатическите сигнали, които ние излъчваме, за да запазим имиджа на България. От друга са оперативните действия, които предприемаме, за да предотвратим подобни прояви. Освен това, проблем е и когато един подобен вандалски акт се използва като платформа за някаква манипулация“, каза в ефира на “Здравей, България“ заместник-министърът на вътрешните работи Георг Георгиев.

Нов вандалски акт на Паметника на съветската армия (СНИМКИ)

Според общинския съветник Стефан Марков трябва да се охраняват не само паметниците, а и парковете около тях.

“През 2006 г. имаше 40 обекта с видеонаблюдение, а в момента те са 350. 3500 са камерите, разположени на територията на столицата. Отделно основните паркове в София имат жива охрана, осигурена от общината. Над 300 кв. м. са изчистени от рисунки“, каза общинският съветник от ГЕРБ Ботьо Ботев. Той допълни, че съществува и кампания “Да изчистим омразата то улицата на София“, която се справя с тези проблеми.

В ПАМЕТ НА БОГДАН ЛИЧЕВ: Издигнаха паметник на загиналия пожарникар (ВИДЕО)

Общинският Съветник от БСП Борис Цветков  призова гражданите да уважават историята и да пазят културното наследство.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.