Кои стоки и услуги ще поскъпнат най-много и от кога?

Поскъпване на хляб, мляко, сирене и месо с до 5%, заради по-високите разходи за транспорт. Това прогнозират производители, търговци и превозвачи.

Новите цени на горивата и смяната на винетките с толтакси от догодина значително ще оскъпят превоза на храните и стоките, които купуваме най-често. Проверихме на кои продукти и услуги ще скочат цените и от кога.

Всеки ден хиляди стоки се транспортират от производителите до търговската мрежа. И в момента огромни количества плодове и зеленчуци тръгват от складовете на едро към магазините и пазарите в страната.

От следващата година разчетите на превозвачите са категорични: пътните такси, които транспортните фирми плащат, ще скочат драстично, което веднага ще повлече нагоре и цените на основните стоки и услуги.

Според предложените варианти на Световната банка всички автомобили над 3 тона и половина ще плащат такси – 12, 20 или 26 стотинки за км.

„Към момента цената на превозната услуга е 1,60-1,80 – тогава ще се стигне 1.80-2.00 лв. Ако приемем, че в момента един превозвач с един камион осъществява превози за около 100 хил. км  (и към момента плащаме годишна винетка от 1340 лв. във вариант за толтакса – например за 20 ст./км – ще плащаме 20 хил. лв., разходът ни значително се увеличава”, пресметна Йордан Арабаджиев от Съюза на транспортните превозвачи.

Разходите за пътни такси на транспортните и спедиторски фирми ще скочат между 10 и 20 пъти, пресмятат от бранша. Това ще оскъпи продукцията, която возят.

„Неминуемо това ще се отрази и на цените на стоките – основно на масовите, които всекидневно се превозват”, предупреждава Арабаджиев.

„Стоки, които трябва да се превозват на по-голямо разстояние, ще бъдат повече изложени на поскъпване.  Това са бързооборотните стоки – хранително-вкусова промишленост, плодове, зеленчуци, които зависят от транспорт”, казва и председателят на БТПП Цветан Симеонов.

А повишението ще бъде платено от крайния потребител.  По сметки на производителите – 10-15 % от крайната цена на всяка бързооборотна стока, която купуваме, идва от транспорта.

Най-сериозен удар очакват търговците на плодове и зеленчуци.

„При домат, краставица, мандарина, портокал – би могло да окаже сериозно влияние. Ако вземем екзотични стоки – като ананас и плодове от далечни дестинации – транспортният разход и сега е много висок и понеже цената е такава, че се пазарува в по-малки обеми – тама няма да има огромно значение”, каза Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по борсовите стоки и тържищата.

„Например за доматите, които идват от Албания и се транспортират от около 500 км, при въвеждане на толктакса , цената ще се повиши с около 10 ст./ кг”, обясни търговецът Красимир Станков.  Красимир пресмята, че поне 10 % от цената на стоката, която получава, плаща за доставянето й. При ръст на цените очаква отлив на потребители.

Владимир Иванов казва, че 3-4 стотинки повишение на цената на килограм са в състояние да фалират един търговец, докато пазарът на дребно не би трябвало изобщо да реагира на такъв тип изменения от порядъка на няколко стотинки.

„Ако например 1 лв. струва доматът, ще стане около 1,10 лв. В момента бизнесът е доста труден – хората изнемогват. Тия 10 стотинки са осезаеми и това ще доведе до намаляване на потреблението”, казва Красимир Станков.

Най-голямо ще бъде поскъпването при вносните плодове и зеленчуци, по-малко – при родната продукция.

„Това в известна степен ще е плюс, но негативният резултат ще е в крайния клиент, защото той ще трябва да плати тези допълнителни разходи”, допълва Цветан Симеонов.

Новите транспортни разходи вече се усещат и при доставките на хляб.

„При хляба има най-тежката логистика от всички пазарни стоки – с оглед на това транспортните разходи, които набъбват последните седмици, променят сериозно себестойността на хляба. Заложените разходи не са по-малко от 3 до 5 %”, обясни председателя на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България Мариана Кукушева.

Това бързо ще повлече нагоре и цените на хляба. От бранша все още нямат точни разчети, но при очаквания ръст на пътните такси и новите цени на горивата – поскъпването може да достигне и 3 %.

По-големи разходи за транспорт вече отчитат и месопреработвателите. Очакваният ръст при месото и колбасите на щанда е 2-3 %.

„Ако средната цена на един продукт е 10 лв., поне 20-30 стотинки ще се повиши. Зареждаме със суровини и материали – свежи меса, след като произведем нашите продукти – се карат във всички точки на страната с хладилни камиони”, изчисли и Атанас Урджанов от Асоциацията на месопреработвателите в България.

Поскъпването няма да подмине и млечните продукти. Очаква се скок  е цената на сиренето, млякото и кашкавала с  3-4 %. Производителите твърдят, че ако решат да запазят цените, мандрите са заплашени от загуби, съкращения и дори фалити.

„Може и заради силната конкуренция и неплатежоспособността на клиентите да продължават да обезкостяват своето предприятие и да не повишават цените. Но това не е финансово здравословно. Няма резерв, който може да компенсира всички тези увеличения”, заяви Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите.

Сега транспортните разходи зависят както от честотата на доставките, така и от добрата логистика. За да ги намалят – някои търговци обмислят и нови маршрути – без толтакси – което обаче ще забави доставките.

„Самите товарни камиони се уплътняват до последния сантиметър и никой камион не тръгва докато не се запълни всяко свободно място до последна възможност – това ще предизвика нови изисквания към работата на превозвачите”, обяснява председателят на БТПП.

Съвсем малко се очаква да поскъпнат стоките, които купуваме по-рядко като дрехи, обувки, черна и бяла техника. Движение в цените нагоре се очаква и при екскурзиите и куриерските услуги.

„Един автобус минава около 300 хил. км на година, по-редно е да останат на винетна система, както е в Европа – защото ние трябва да пътуваме – независимо дали има или няма пътници – и извършваме една социална услуга, освен това не унищожаваме толкова пътищата. Днес плащаме 800-900 лв. за една година, при толтакси при вариантите на Световната банка – това са 40 хил. лева – това ще унищожи бизнеса, няма как да поемем тази разлика. Чакаме решението на правителството”, заяви Галя Топалова от Националното сдружение на автобусните превозвачи.

Тя прогнозира, че много транспортни фирми по редовните автобусни линии ще спрат работа. Засега увеличение на цените на билетите не се очаква.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.