Целта е да не заразят останалите

Когато мравките боледуват, те стоят далеч от себеподобните си и се пазят от общия дом. Това твърдят учени от университета в Лозана пред списание „Сайанс”, предаде БГНЕС.

В Брюксел отварят музей на котката

Оказва се, че заразно гъбично заболяване може да унищожи мравуняк за 48 часа. Малките стратези обаче знаят как да спират разпространението на смъртоносната инфекция и да защитят здравите членове на колонията.

Изследователите са използвали специална автоматизирана система за проследяване на мравки, за да изучават колонии от типа черна градинска мравка. Техните работници са разделени на занаятчии, събиращи храна извън мравуняка и бавачки, които се грижат за отглеждане на потомството.

Арестуваха пияни еноти в Западна Вирджиния

Търсещите храна работници са най-вероятните носители на инфекции, но веднъж заразени, те взаимодействат по-малко с другите мравки и рядко влизат в контакт с тях в мравуняка.  Изследователите са заразили някои от мравките със силно заразна инфекция. В рамките на ден, заразените насекоми са започнали да прекарват повечето време извън гнездото и са се оттеглили от своите събратя. Тези, които не са били изложени на болестта, са положили големи грижи да се изолират, а бавачките са отнесли потомството по-надълбоко в мравуняка.

"Мисля, че бихме могли да научим от тези насекоми как да намалим разпространението на болести от голям мащаб върху населението", каза водещият автор на изследването д-р Натали Строеймейт

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.