Какви са следващите крайни срокове след подписването на споразумението?

Лидерите на 27-те страни-членки одобриха споразумението за Brexit. 

То урежда отношенията между Брюксел и Лондон, след като Обединеното кралство напусне Европейския съюз. Срещата беше изключително кратка, нямаше и един час, защото всичко беше договорено предварително.

BREXIT: ЕС успя да договори споразумение за Гибралтар

Последната пречка преди одобрението подписването отпадна след като Испания получи от Великобритания и Брюксел уверенията, които искаше, че ще има роля в определянето на бъдещето на Гибралтар. Доналд Туск, който представлява Европейския съюз на световната сцена, формално даде одобрението си за плана и прикани всички лидери да го подкрепят.

„Едно нещо е сигурно – ние ще останем приятели до края на света и дори един ден след това", заяви председателят на европейския съвет Доналд Туск на пресконференцията след извънредната среща на Върха в Брюксел, на която лидерите от ЕС подписаха споразумението за Брекзит.

Според председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер „това е един изключително тъжен ден“. Пред журналистите той заяви, че „всички европейски лидери са показали мъката си от случилото се и чувството е било взаимно“.

„Това е възможно най-добрата сделка за Великобритания, най-добрата възможна сделка за Европа. Това е единствената възможна сделка“, заяви Юнкер и призова британските депутати да ратифицират споразумението на премиера Тереза Мей като бе категоричен, че документът няма да бъде променен.

Главният преговарящ на ЕС по въпросите на Брекзит Мишел Барние от своя страна бе категоричен, че постигнатото споразумение е „честно и балансирано“. По думите му това е „най-добрата възможна сделка и за двете страни“.

„Ние ще останем съюзници, партньори и приятели“, подчерта отново Барние, като добави, че „Брекзит е изключително сериозна ситуация, но сделката предлага законова сигурност на всички, които са засегнати от създалата се несигурност", каза Барние. 

Конкретната задача на лидерите е да одобрят два документа. Политическата декларация как трябва да изглеждат отношенията между Европейския съюз и Великобритания след раздялата. Както и спорният договор от 585 страници за условията, при които Великобритания напуска. Имено в него са записани близо 45-те милиарда евро, които Лондон трябва да плати, правата на гражданите на Съюза, които Великобритания трябва да гарантира след раздялата, както и дискусионното решени как да остане отворена границата между Ирландия и Северна Ирландия, ако предстоящото търговско споразумение не може да бъде сключено дълго време. Но дори след като лидерите подпишат днес, сделката трябва да бъде одобрена от британския парламент. Дали вотът там ще мине не е сигурно.

Борисов: Денят, в който държава като Великобритания напуска ЕС, е тъжен

"Мисля, че ако тази сделка не бъде одобрена, ще загубим всичко постигнато и ще се върнем в изходна позиция. В резултат ще има още повече несигурност и разделение в обществото. Също така не мисля, че ако се върнем в Брюксел и кажем: "Хората не харесаха тази сделка, искаме друга", там ще се съгласят да ни предложат по-добра”, заяви британският премиер Тереза Мей.

Гласуването в Лондон се очаква в началото на декември.

Ако все пак във Великобритания сделката не мине, Европейският съюз е готов с резервен план. С такъв е готова и България, каза премиерът Бойко Борисов, който говори пред журналисти. Министър-председателят заяви, че ден като днешния, въпреки постигнатото споразумение не е никакъв повод за радост, тъй като си отива една от най-важните държави и един от най-силните контрибутори към бюджета на ЕС.  Бойко Борисов каза още, че Великобритания е била коректна да се ангажира да си плаща вноските и през преходния период, и както каза той, това може да бъдат две плюс още две години.  

Какво следва

Ратифицирането на споразумението в британския парламент е препятствието, което изглежда най-трудно преодолимо. Ако споразумението бъде прието, ще остане все пак правителството да представи, като следстие от това, законопроект за напускането на ЕС и прилагането на Брекзит, синоним на нови разгорещени дебати.

Експертите припомнят, че около 40 дни отне на Камарата на общините и Камарата на лордовете да одобрят европейските договори от Рим и Маастрихт.

Остават около 60-70 дни за заседания между срещата на върха в неделя и 29 март.

Европейският парламент

Евродепутатите трябва да чакат зелена светлина от британските си колеги, за да започнат процедура по ратификация. Тя предвижда изготвянето на доклад върху договора за напускане на ЕС и политическата декларация преди гласуването на пленарната сесия с обикновено мнозинство.

Хърсев: Brexit няма да се отрази негативно на България

Гласуването за ратифицирането трябва да се осъществи в началото на 2019 г., но теоретично може да се проведе до 28 март, последния ден от пленарната сесия преди датата на влизане в сила на Брекзит.

Последната зелена светлина за ЕС

След ратификацията от Европейския парламент, договорът за напускане на ЕС трябва да бъде одобрен от Съвета на Европейския съюз с квалифицирано мнозинство: 72% от 27-те държави-членки или 20, представляващи 65% от населението на тези държави.

Кореспондент: Антоанета Николова 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.