Това прогнозира заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов

В следващите 3-4 години в България няма да има нова икономическа криза. Това прогнозира по време на кръгла маса в София заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов. Участие взе и вицепремиерът Мариана Николова, предаде БГНЕС.

Заместник-министърът уточни, че прогнозата е направена при условие, че не настъпят извънредни форсмажорни събития по света. Tой отбеляза още, че в прогнозата е взета и становище на МВФ, който очаква спад на икономическия растеж в глобален мащаб с 0,2 процентни пункта. Същите данни идват и от Европейската комисия.

ЕК понижи прогнозата си за БВП на еврозоната през 2019

„Какво означава това за нас – че се доближаваме до пика на икономическия растеж. Това означава, че след няколко години трябва да сме готови да се справим с една предстояща икономическа криза. Говорим за глобализация или регионализация. Предложението на Министерството на икономиката и на мен в частност- ще говорим за регионализация. Ще бъдем много по-силни, когато сме заедно в ЕС. Къде са предимствата на България? Това е икономическият растеж. Прогнозата на министерството е 3,7% за 2019 година, дори имаме шансове да го ускорим. Друго предимство е кредитният рейтинг на страната. Според Борисов страната ни няма конкурент в ЦИЕ или сред страните, които не са членки на еврозоната. Сред предимствата е финансовата стабилност. България е на трето място по стабилност в целия ЕС на базата на показателя държавен дълг/БВП. Амбицията ни е до 2-3 години да бъдем лидер по финансова стабилност в Европа. Тези три показателя показват, че в България има устойчивост, добра бизнес среда“, категоричен е заместник-министърът на икономиката.

СВЕТОВНАТА ИКОНОМИКА: Какви ще са предизвикателствата през 2019 г.?

Като причини за евентуална криза Борисов отчита редица регистрирани трусове в китайската икономика, резки колебания в цената на златото на световните пазари, бъдещето на Брекзит, отношенията Русия – Украйна, Косово-Сърбия и санкционните режими.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.