Недоволните заплашиха с палатков лагер пред здравното министерство

Ниските заплати и лошите условия на труд изкараха стотици медицински сестри на протест. Недоволните здравни работници заплашиха и с разпъването на палатков лагер пред здравното министерство, ако исканията им не бъдат изпълнени.

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ВИЖТЕ ТУК

В София част от протестиращите се срещнаха с ресорния министър Кирил Ананиев, който пред тях е поел ангажимент, че заплатите на съсловието ще бъдат увеличени и е поискал 20-дневен срок това да се случи. Поне засега обаче искането им за стартова възнаграждение в размер на 1120 лева няма да бъде изпълнено.  

В протеста се включиха и други здравни специалисти, сред които лаборанти, кинезитерапевти и акушерки. На много места в страната рамо до рамо с протестиращите застанаха и лекари, които подкрепиха исканията на колегите си за достойно заплащане. Съсловната организация на медицинските сестри, която продължава да твърди, че с протести проблемите няма да се решат,  все пак подкрепи демонстрацията. Солидарни с медиците бяха и техните  пациенти. 

Защо медицински сестри са принудени да работят на няколко места?

Медицинските сестри са отправили исканията си и до премиера и омбудсмана. А дали недоволните ще издигнат палатков лагер пред министерството ще стане ясно най-рано на 20 март. 

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.