Те ще могат да дават самостоятелни дежурства по време на специализацията

Дават повече правомощия на младите лекари.  Медиците, които са в процес на придобиване на специалност, вече ще могат да дават самостоятелни дежурства.

В момента специализантите дават дежурства,но под вещото ръководство на лекар със специалност. Според новите правил младите лекари ще имат повече отговорности и ще могат и сами да дежурят. Задължително обаче ще е лекар със специалност да бъде "на разположение".От две години д-р Искрен Пенков специализира урология в "Александровска" болница.Остават му още три, докато вземе диплома за специалист. „Аз усещам, че трябва да ми се има доверие. Но доверито е взаимно - аз пък имам доверие на хората,които са по-опитни от мен и ми помагат в по-проблемни ситуации”, обясни младият медик.

Занапред обаче д-р Пенков все повече ще има последната дума.Той и останалите специализанти вече няма да дават дежурства под задължителния  контрол на лекар-специалист. „Не изключително полезно за самия специализант,защото практиката,която трупа, действайки самостоятелно, е изключително важна за неговото развитие”, допълни той.

Промяната проветстват и по-опитните медици. А за новите правомощия на младите медици се договориха Българския лекарския съюз и здраванта каса. От съсловната организация вярват, че това е един от начините да се спре изтичането на кадри в чужбина.  „Беше непълно нелогоично тези хора да бъдат изолирани от системата на здравеопазването и да бъдат поставени в унизително състояние на продължаващо до безкрай обучение. Това не са хора,които сега започват обучението си, това са хора завършили пълния цикъл на обучение по медицина. Т.е. това са лекари”, заяви заместник-председателят на БЛС д-р Николай Габровски и допълни, че логато има сложен медицински казус или пък се налага операция на ход ще бъдат лекарите със специалност. „Те ще бъдат под надзора на по-опитен колега,който ще може веднага да се явни на място, за да осигури подкрепа ако тя е нужна, но по отношение на пациентите те ще имат едни по-добри лекари на разположение  именно,защото ще се обучават по-добре”, допълни Габровски.

Уверението е, че пациентите нямат повод за притеснение и могат да разчитат на професионална лекарска помощ. Специализантиите ще дават самостоятелни дежурства както през почивните дни, така и през деня и нощта. Някои пациентски организации се обявиха срещу новите правила с аргимента, че било дискриминация специализанти да лекуват пациентите.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.