Повече от 1 000 души от всички делегации са в Дубровник, за да уговарят бъдещи бизнес проекти

Дунав мост 3 ще се строи между Зимниче и Свищов, а първите копки се очакват до десетина дни. Това обяви премиерът Бойко Борисов в Дубровник. Той е там на икономическия форум „16+1”, който събира Китай със страните от Централна и Източна Европа.

Транспортът и връзките на Балканите бяха от темите, обсъдени с Китай. На осмата си година форумът „16+1” е станал толкова полезен за европейския и азиатския бизнес, че днес реши да се разшири. Оттук нататък в срещите между Централна и Източна Европа и Китай ще участва и Гърция. Така числото, замислено да води към инвестиции, става „17+1”. Повече от 1 000 души от всички делегации са в Дубровник, за да уговарят бъдещи бизнес проекти.

От Китай и съседите България получи задача - София да помага за по-добрия бизнес между Азия и Европа. Работата ще вършат на наша земя – експерти. Ще се наричат „Глобален център за партньортво”.

Нов център в София поема общуването между бизнеса в Китай и Източна Европа

„Това е мозъчният тръст на тази инициатива „17+1”, коментира Бойко Борисов.

„Този своеобразен „тинк-танк”, този мозъчен тръст, ще има ролята на консултант – да помогне на китайския бизнес да разбира по-добре европейците и на европейския бизнес да разбира по-добре правната рамка и правилата на Китай”, заяви председателят на Държавния съвет на Китайската народна република Ли Къцян.

И докато политиците договаряха евро-азиатското инвестиционно бъдеще, бизнесът сложи реалността на масата.

На различни езици, с по един преводач от китайски на всяко бюро, имаше разговори за милиарди долари. В Дубровник България е с десетина фирми – от селското стопанство, транспорта, телекомуникациите, старт-ъп компании.

Премиерът участва в откриването на икономическия и търговски форум „16+1“

Софтуерната компания на Васил Рабухчиев е дошла за среща със света на технологиите. Занимава се с изкуствен интелект и вижда в Китай партньор, който си струва. „С колегите разговаряме за продукти, които те разработват в сферата на роботиката. Все още не знаем дали искаме да продадем на тях или да получим нещо от тях”, коментира Васил Рабухчиев, финансов директор на софтуерна компания.

За България от китайско-европейския форум имаше и конкретен договор: за изграждането на „Пристанище Логистичен център – Варна“. Замислено е през него да се изнася зърно, химически продукти и други стоки.

Конкретика имаше и за Гърция. Тя официално стана част от групата на китайските партньори. „Един от най-великите изследователи е Марко Поло, роден на остров, близо до Дубровник - много подходящо е срещата да е тук. Но тя ще е паметна и заради още нещо - ставаме „17+1”, заедно с Алексис Ципрас”, заяви министър-председателят на Хърватия Андрей Пленкович.

Следващата среща на вече осемнайсетината лидери ще е догодина в Китай.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.