Персоналът излиза на протест и предупреждава за масови оставки

Бъдещото на единствената работеща педиатрия у нас е под въпрос. Персоналът на Специализираната болница по детски болести "Проф. Иван Митев" излиза утре на протест с предупреждението, че лечебното заведение може да остане без медици.  

Шестмесечният Калоян е един от хилядите малки пациенти на детската болница в София. „С него обиколихме няколко болници преди да ни приемат тук и причината беше, че тук нямаше места. Но само и единствено тук му поставиха правилната диагноза, която му помогна за неговото лечение”, казва Катерина Райчева, майка на Калоян.

Здравният министър: Бъдещата детска болница ще има специален статут

Лимитите за прием са сред най-сериозните проблеми в болницата. Понякога на децата се налага да чакат с месеци, за да се лекуват тук. „Персоналът е изключително натоварен, ниско заплатен, съответно напуска най-вече мед. сестри, графиците стават понякога невъзможни и трябва да търсим пенсионирани сестри да покриват дежурства”, коментира д-р Антон Владимиров от Специализираната болница по детски болести "Проф. д-р Иван Митев".

Затова и служителите на детската болница излизат на протест. Те искат отпадане на лимитите, увеличение на заплатите и промяна на статута.

Ден преди протеста си, медиците поставиха своите искания пред здравния министър. От него те получили уверение, че ведомството ще подпомогне болницата. Ако обаче до края на май няма резултат плашат с оставки. „В момента единствената налична детска болница рискува да остане без персонал. България рискува да остане с един луфт в педиатричната помощ. Проблемът са не само медицинските сестри, напускащите ще бъдат основно лекари”, заяви д-р Адил Кадъм от Специализираната болница по детски болести "Проф. д-р Иван Митев".

Строителството на първата у нас детска болница може да започне наесен

Предупреждението, че лечебното заведение може да остане без персонал разтревожи родителите.

Засега е сигурно, че лечебното заведение няма да има специален статут. Причината е, че с него ще се сдобие бъдещата педиатрия, чието основно ядро щяло да бъде именно сегашната детска болница. Плановете са изграждането на новата педиатрия да приключи до две години.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.