Те ще решат как да разпределят 50 милиона лева от резерва на НЗОК

Българският лекарски съюз и здравните власти започват преговори за повече пари. Основната тема ще бъде как да се разпределят 50 милиона лева от резерва на здравната каса.

Парите са за финансиране на клиничните пътеки, които са стари и не отговарят на реалните разходи на болниците за лечение. Новината за допълнителни 50 милиона лева за здраве дойде на фона на протести в единствената детска болница в България.

„Основен акцент и приоритет при актуализирането на цените ще бъдат детските пътеки”, съобщи Кирил Ананиев, министър на здравеопазването

„Умишлено не бяха посочени точно кои, защото това е въпрос на анализ", заяви от своя страна Иван Маджаров – председател на „Български лекарски съюз”. За протестиращите педиатри обаче от сега е ясно.

Лекарският съюз поиска промени във финансирането на лечение на деца и бременни

„Тези 50 милиона лева са крайно недостатъчни. Имаме клинични пътеки, за които не може да се покрие и една десета от сумата, която трябва да бъде включена в нея, за да можем само да диагностицираме”, каза д-р Теодор Василев, СБАЛ по детски болести "проф. д-р Иван Митев".

Освен за диагностика и лечение на деца, 50-те милиона лева ще отидат и за белодробни заболявания и за сърдечна недостатъчност. Те са за шест месеца.

„50 милиона лева за шест месеца, до края на годината, никак не са малко”, каза още Маджаров.

Покрай проблемите с детското здраве стана ясно, че парите за клиничните пътеки, с които държавата покрива разходите на педиатрите, не са актуализирани от поне 7 години. Това е само част от проблемите с парите за клинични пътеки като цяло.

„Те всъщност всички не са актуализирани, но тези, които са в най-тежко положение, са пътеките за обслужване на белодробни заболявания и пътеките, които служат за лечение на хронични сърдечни заболявания, с които лекуваме в общинските болници”, допълни председателят на лекарския съюз.

Протестиращите педиатри дадоха 10 дни отсрочка на властите да изпълнят всичките им искания. От тях вече остават осем докато не изпълнят заплахите си.

„Ефективни стачни действия, преставане на работа с планов прием, обслужване на животозастрашаващи състояния и подаване на колективни оставки”, заяви д-р Василев.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.