При ухапване се препоръчва да бъде изваден от медицински специалист

Бум на ухапванията от кърлежи след дъждовете и затоплянето на времето. Специалистите по инфекциозни болести регистрират и пациенти, заразени с лаймска болест.

Ухапване от кърлеж води Илиан Камбуров и малката му дъщеричка Анна в Националния център по заразни и паразитни болести.

„Извеждах я пред блока. След това се прибрахме. Сложих я да спи и като се събуди, видях, че има зачервено. Беше много малък, казаха, че е ларва”, каза той.

Как да предпазите децата си от кърлежите

Лабораторните изследвания показват, че кърлежът не е бил заразен и бащата на Анна си отдъхва. Той и съседите му обаче остават нащрек.

„Ние там, където живеем, се организирахме, платихме си и напръскаха. Явно, че е някакъв бум в момента”, добави Камбуров. Една от причините за бума на кърлежи през този сезон са дъждовете и сравнително високите зимни температури.

„Ние нямаме повишаване на заболеваемостта, но има повишаване на ухапванията - нямаме повишаване на заболяванията от лаймска болест за територията на София”, заяви Цезарина Илиева, началник на отдел "Паразитология и ДДД"  в СРЗИ.

Медиците успокояват, че дори кърлежът да се окаже инфектиран, не трябва да се изпада в паника.

„Един такъв положителен резултат все още не поставя диагноза, защото не знаем колко време е престоял кърлежът, дали е изваден, специалистът ще каже. Ако е по-малък периодът от време, няма проблем, но ако е престоял по-дълго, трябва да сме с повишено внимание”, съобщи гл. ас. Магдалена Баймакова от Клиника по инфекциозни болести на ВМА.

Над 50 кърлежа са извадени от главата на дете в София

От Столичната община уверяват, че  обработката на тревните площи продължава.

„Столичната община възложи допълнителни обработки на централните паркове и градини. Имало е сигнали от граждани и пращаме екипи”, каза Милена Васева.

При ухапване се препоръчва кърлежът да бъде изваден от медицински специалист. А ако няма такава възможност, то поне да носим в себе си пинсета, спирт и ръкавици.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.