Според проучване съвсем скоро те ще бъдат трудни за убиване с традиционните химикали

Съвсем скоро ще се окаже изключително трудно хлебарките да бъдат убити със стандартните пестициди. Ново проучване показа, че тези вредители могат да развият устойчивост на отрови, с които никога преди това не са се сблъсквали само в рамките на едно поколение, съобщават „Рашъ тудей“ и БГНЕС.

Идея за Свети Валентин: Да кръстиш хлебарка на бившето си гадже

Германската хлебарка, един от най-разпространените видове, малък по размери и с изключителна бързина вид, който може да се открие в 85% от американските домове, бързо развива устойчивост на химикали и пестициди, показва изследването, направено от Факултета по ентомология към университета „Пардю“.

„Нямахме никаква представа, че подобно нещо може да се случи толкова бързо“, заяви Михаел Шарф, декан на Факултета по ентомология в „Пардю“. „Хлебарките, развиващи резистентност с такава удивителна скорост съвсем скоро ще бъдат трудни, да не кажа съвсем невъзможни за убиване с традиционните химикали“, каза още той.

Млякото от хлебарки - хит в Австралия

Женските хлебарки могат да снесат до 400 яйца през жизнения си цикъл, който продължава около 60 дни. Тези вредители се размножават изключително бързо в жилищни райони, особено на места, където се приготвя храна.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.