Опасността от сблъсъци накара властите да изпратят хиляди тежко екипирани полицаи

Напрежение между крайнодесни и крайнолеви демонстранти затвори центъра на град Портланд в Съедиенните щати. Крайнодесните организираха митинг, с който искат сдружението на крайнолевите „Антифа”, да бъде обявено за терористична организация.

„Аз смятам, че в Орегон има проблем. Ще продължа да идвам на митинги срещу крайнолевите. Ще се боря срещу местния тероризъм”, посочи мъж от крайнодесните.

Крайнолевите организираха контрамитинг. Мястото, на което беше свикана демострацията на крайнодесните, се счита за провокация, защото Портланд е известен като един от най-либералните градове в Щатите.

„Те ще използват насилие. Тогава имаме нужда от „Антифа”, защото това са хора, които са подготвени за такъв вариант”, каза представител на крайнолевите.

САЩ предприемат драстични мерки за ограничаване на законната миграция

Опасността от сблъсъци накара властите да изпратят хиляди тежко екипирани полицаи. Тe обявихa, че са арестували 13 души, повечето от „Антифа”, които са опитали да разкъсат кордона, отделящ двата митинга.

„Тези демонстрации и начинът, по който трябва да се подготвим за тях, струват милиони долари. Това са пари, които можеха да бъдат насочени за важни неща”, коментира кметът на Портланд Тед Уийлър.

Часове преди демонстрациите Доналд Тръмп посочи, че сериозно обмисля обявяването на „Антифа” за организация, занимаваща се с местен тероризъм.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.