Темата коментира председателят на Асоциация „Пулмонална хипертония” Тодор Мангъров

„Проблемът с трансплантацията на бял дроб за българи у нас има от около две години и пет месеца. Първата година за този проблем алармираше тогавашният шеф на Изпълнителната агенция по трансплантация Мариана Симеонова. От повече от година и половина ние, като пациентска организация, организираме протести и алармираме, че има проблем и ако той не бъде решен, ще продължават да умират още българи”. Това заяви председателят на Асоциация „Пулмонална хипертония” Тодор Мангъров в студиото на „Плюс-Минус. Коментарът след новините”.

Чакащи за белодробна трансплантация излязоха на протест (ВИДЕО)

В сряда сутринта чакащи за белодробна трансплантация и техните близки започнаха протест пред Министерството на здравеопазването под мотото „Здравни емигранти”. Те обвиниха здравния министър Кирил Ананиев и поискаха оставката му, тъй като смятат, че не може да се справи с проблема с трансплантациите у нас. Подобни интервенции не се извършват в България, а клиниката във Виена, в която до неотдавна се лекуваха българите, отказа да приема повече чуждестранни пациенти. След появата на Ананиев на протеста, искането за оставката му от страна на протестиращите отпадна.

Според Мангъров в действителност е имало много обещания от страна на здравното министерство, но никога досега не е имало лично поет ангажимент от страна на Кирил Ананиев. „Имаше обещания от неговите заместник-министри, които впоследствие се оказа, че не се изпълняват нито в обещания срок, нито в обещания обем”, каза още той.

Белодробните трансплантации: Кога ще приключи чакането на българските пациенти?

„Тази невъзможност да се извършват белодробни трансплантации доведе до смъртта на няколко пациента, на които им беше необходима тази операция. В средата на година с отворено писмо от Асоциация „Пулмонална хипертония” отправихме искане към здравния министър възможно най-бързо да реши този проблем”, каза още той.

„Министърът прие абсолютно всичко, което ние поискахме. Надяваме се това да не е предизборно. Той прие да промени и наредбата, която регламентира плащанията за лечение в чужбина, което означава, че българи вече могат да се лекуват и в страни извън Европейския съюз”, каза още Тодор Мангъров.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.