Повече от 10 хиляди българи годишно претърпяват внезапен сърдечен арест

Повече от 10 хиляди българи годишно претърпяват внезапен "сърдечен арест", като при по-голямата част от тях изходът е фатален. За да бъдат спасени повече българи от БЧК настояват обществените места у нас да бъдат оборудвани с така наречените автоматични дефибрилатори.

Около 400 хиляди европейци годишно получават сърдечен арест. Това е и причината в мното страни автоматотичният външен такъв да се е превърнал в задължителна част от градската среда. „Ако се чака линейката обикновено първата дефибрилация е след 8-та минута,когато шансовете за оцеляване са под 20%.  Тя е важно да се извърши в първите 3-5 минути,което увеличава шансовете с между 50 и 70% . Затова и на големи публични места се поставят дефибрилатори”, обясни Марияна Манушева от фонданция „Първите три минути”.

У нас обаче тези  животоспасяващи кутии все още са рядкост. „Сърдечният масаж е много важен, но няма друг начин сърдечният ритъм да се възстанови  освен с електрошок”, каза кардиологът д-р Васил Трайков.

С апаратурата могат да окажат първа помощ и немедицински лица. Въпреки това Червеният кръст се ангажира и с обучения за работа с дефибрилатора. „Един човешки живот да спасим - това ще е огромен успех, но спасените ще бъдат много повече”, коментира проф. Красимир Гигов, генерален директор на БЧК.

Уверението на управляващите е, че ще се работи за нормативна промяна, която да позволи масово използване на дефибрилатори и у нас. Предложението е автоматичните дефибрилатори да бъдат поставени на оживени обществени места като метростанции, летища, ж.п. и автогари.

Първото място в България, което може да се похвали с животоспасяващото оборудване, е физическият факултет на Софийския университет. Именно тук е и единственият университетски аварийно-спасителен отряд у нас. Негов основател е ядреният физик и планинар проф. Васил Гурев. „Вече имаме обучения на наши преподаватели,а след като започне учебната година ще обучим и нашите студентите”, коментира проф. Гурев.

От днес с автоматичен дефибрилатор вече разполага и централата на Българския червен кръст.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.