Тя подобри предишен рекорд на своя сънародничка

Американската астронавтка Кристина Кук постави рекорд за най-дълъг единичен престой в космоса на жена, след като в събота изкара своя 289-и ден в орбита, предаде БТА. Агенцията цитира съобщение на НАСА.

ВИЖТЕ СНИМКИ НА КРИСТИНА КУК 

Кук пристигна на борда на Международната космическа станция на 15 март. Тя подобри предишния рекорд от 288 дни, поставен от сънародничката й Пеги Уитсън.

Астронавти кацнаха на Земята след 7 месеца на МКС (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Това е чудесно за науката. Можем да проследим как микрогравитацията се отразява на човешкото тяло при продължителен престой в безтегловност. А това е много важно за бъдещите планове за полети до Луната и Марс", коментира Кук за CNN своето постижение.

Когато се завърне на Земята през месец февруари, Кристина Кук ще е изкарала в космоса 328 дни - само с 12 по-малко от американския рекорд на астронавта Скот Кели, поставен през 2016 година.

Барби потегля на мисия в Космоса (СНИМКА)

Повечето от мисиите на МКС са с продължителност шест месеца. През месец октомври Кук постави и друг рекорд, като оглави първата изцяло дамска космическа разходка извън борда на орбиталната станция. Излизането в открития космос беше осъществено съвместно с астронавтката на НАСА Джесика Миър.