Армията беше повикана на помощ за евакуация на хиляди блокирани хора

Осем души са загинали в новите пожари в Австралия. Огънят е унищожил поне 200 имота. Бедствието продължава. Армията беше повикана на помощ, защото хиляди хора трябваше да бъдат спасени от плажове, където бяха обградени от огъня.

В много градове между Сидни и Мелбърн унищожението е пълно. Къщите са разрушени, електрическите стълбове са изгорели. Хората, които избягаха от огъня, осъзнаха само часове по-късно, че нямат нищо. „Нямам дом, в който да се върна. Дано се оправят нещата", каза Бари Харгрийвс, жител на град Кобарго.

ТРАГЕДИЯ В АВСТРАЛИЯ: Горски пожари изпепелиха цял град

Блокираните по плажове е Нов Южен Уелс остават обградени от огъня. Достъп до тях по суша няма. По вода също не могат да бъдат достигнати, защото морето е много плитко. Хеликоптери пуснаха вода и храна, а армията беше повикана да използва плитко газещи десантни лодки, за да извозят блокираните.

„Живеем в колата на плажа. Ветровете се засилиха и накъдето и да погледнеш - само огън и дим", коментира Джейди Куин, жител на град Бейтманс Бей.

Дори тези, чиито домове не са директно заплашени, се оказаха засегнати. Десетки пътища са затворени заради близостта на пламъците или невъзможната за шофиране ниска видимост от дима. Това доведе до липса на храна и вода. Пред центрове за помощ се извиха огромни опашки от хора, търсещи стоки от първа необходимост. Стотици вече живеят във временни убежища. Тепърва ще се мисли как да им се помогне.

НОВА ГОРЕЩА ВЪЛНА В АВСТРАЛИЯ: Високите температури затрудняват борбата с пожарите (ВИДЕО)

„Изпитваш безпомощност, когато срещнеш хора, загубили всичко. Трудно е да ги утешиш”, каза Гладис Береджиклян - премиер на щат Нов Южен Уелс.

Често пожарникарите изпитват безпомощност пред яростта на стихията. Мобилизирани са всички на щат, както и хиляди доброволци. Вече няколко огнеборци загинаха, а един екип качи в интернет запис как бягат от пожарите. Огънят е обградил пожарната им кола от всички страни и те панически карат през подпалената гора, за да се спасят.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си