Детайлите около катастрофата стават все повече

Все по-вероятна става версията катастрофиралият в Иран украински самолет да е бил свален от ракета земя-въздух. Няколко западни страни, сред които Съединените щати, Канада и Великобритания, обявиха, че разполагат с разузнавателните данни, които подкрепят тази хипотеза. Техеран отрича, а Украйна чака доказателства.

Украински самолет се разби в Техеран (ВИДЕО+СНИМКИ)

Детайлите около катастрофата на самолета със 176 души на борда стават все повече. А с тях се увеличава и вероятността украинският “Боинг” да е свален от иранската ПВО, вероятно по погрешка.

“Разполагаме с разузнавателни данни от различни източници, включително от наши съюзници и от нашето разузнаване. Те показват, че самолетът е свален с иранска ракета "земя-въздух". Много е вероятно това да е направено неумишлено”, смята министърът на външните работи на Канада Франсоа-Филип Шампан.

Техеран обяви причините за самолетната катастрофа

„Съгласни сме с канадската оценка, според която полетът на Украинските международни авиолинии е бил свален от иранска ракета "земя-въздух". И както Франсоа-Филип каза, това може да направено без умисъл”, добави министърът на външните работи на Великобритания Доминик Рааб.

Американски официални лица пред Си Би Ес: Иран е свалил украинския самолет (ВИДЕО)

Засега Техеран отхвърля тези твърдения и обяви, че ще се опита да свали данните от черните кутии на самолета. А ако се наложи да потърси помощ, смята да се обърне към Русия, Канада, Франция или Украйна. Киев обяви, че не изключва версията за иранска ракета.

 

 

„Обстоятелствата около тази катастрофа са все още неясни. Експертите трябва да проведат разследване и да намерят отговор на въпроса какво е причинило катастрофата. За да се случи това, те трябва да получат безусловна подкрепа при разследването”, заяви зам.-министърът на външните работи на Украйна Сергий Кислица.

ЕС иска международно разследване на инцидента с украинския самолет

Междувременно „Ню Йорк таймс” публикува кадри от катастрофата, за които се твърди, че показват момента на взривяване на ракета в близост до самолета. Достоверността им не е потвърдена. Твърди се още, че американски спътници, предназначени да проследяват изстрелвания на ракети, са регистрирали стрелба от иранска система за противовъздушна отбрана с малък обсег.