Няма оцелели при инцидента

Тежък авиоинцидент в Иран. Пътнически самолет на украинска компания се разби край летището в Техеран. Всички 176 души на борда загинаха. Причините за трагедията, засега не са известни. Напрежението в Близкия изток обаче може да попречи на разследването на катастрофата.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Броени минути след като излетял от Техеран за Киев, самолетът на компания „Международни авиолинии на Украйна” е паднал на земята и избухнал в пламъци.

„От името на компанията, поднасям искрени съболезнования на семействата на хората, които са били на борда и всички техни близки”, каза директорът на авиокомпания „МАУ” Евгений Дихне.

Повечето пасажери са били от Иран и Канада. На борда е имало и граждани от Украйна, Швеция, Германия и Великобритания. Самолетът е почти чисто нов, доставен през 2016-та на украинската компания. Минал е редовен технически преглед съвсем наскоро.

„Получихме самолета директно от заводите на „Боинг”. Не е използван другаде. Нямаше технически проблеми. Регулярно е обслужван, за последно на 6 януари, като не беше открито нищо нередно”, посочи техническият директор на „МАУ” Александър Шафиев.

Иран обяви, че самолетът е паднал поради технически проблем в двигателите. Украинското посолство в Техеран написа това на сайта си, но по-късно го изтри оттам като обяснение за катастрофата.

Любителски кадри показват, че самолетът започва да гори още докато е във въздуха. Избухва едва след удара в земята.

Министърът на външните работи на Украйна призова да не се спекулира, че самолетът е свален, в контекста на ракетните удари.

Авиоексперти коментират, че модерните самолети могат да летят дори само с един двигател часове наред.

„Знаете, че летището в Техеран е трудно. Затова в последните години тренираме всичките си екипажи именно на него. При данни, че самолетът е достигнал 2400 метра височина, като се има предвид опита на екипажа, трудно мога да си представя каква грешка може да бъде направена”, добави заместник-директорът на „МАУ” Игор Сосновски.

По международните закони разследването трябва да води Иран, на чиято територия падна самолетът. Иранците вече отказаха да предоставят черните кутии на прoизводителя на самолета „Боинг”. Компанията изрази готовност да помогне. 

Падналият самолет е модел „Боинг 737-800NG”. Това е една от най-използваните машини в авиацията. Хиляди летят по целия свят и са считани за напълно сигурни. Този модел на „Боинг” няма на борда си автоматизираната система, за която се предполага, че е предизвикала тежките катастрофи в Индонезия и Етиопия.

Премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев изпратиха съболезнователни телеграми до украинските си колеги Олексий Хончарук и Володимир Зеленски.

„Бих желал да изразя чрез Вас своята съпричастност към болката и страданието на близките на загиналите”, пише министър-председателят Борисов.

„От мое име и от името на българския народ изразявам искрени съболезнования към Вас, към приятелския украински народ и към близките на жертвите в трагичния инцидент”, заявява в писмото си Румен Радев.