При катастрофата загинаха всички 176 пътници на борда, включително 11-членният екипаж

Европейският съюз настоява за международно разследване на инцидента с падналия украинския самолет в Иран.

Американски официални лица пред Си Би Ес: Иран е свалил украинския самолет (ВИДЕО)

Председателят на Съвета Шарл Мишел е провел разговори с лидерите на Канада, Украйна и Великобритания, чийто граждани са сред жертвите. Брюксел предприема този ход, след като западни страни, сред които Съединените щати, Канада и Великобритания, допуснаха, че самолетът е бил свален от иранска ракета. Техеран поиска от Канада да публикува разузнавателните данни, на които се позова премиерът Джъстин Трюдо.

Техеран обяви причините за самолетната катастрофа

Междувременно стана ясно, че Иран ще разреши на експерти от Украйна, Франция и Канада, както и от „Боинг” да участват в разследването.

„Разполагаме с разузнавателни данни от различни източници, включително от наши съюзници и от нашето разузнаване. Те показват, че самолетът е свален с иранска ракета земя-въздух. Много е вероятно това да е направено неумишлено”, каза Франсоа-Филип Шампан, министър на външните работи в Канада.

„Съгласни сме с канадската оценка, според която полетът на украинските международни авиолинии е бил свален от иранска ракета земя-въздух. И както Франсоа-Филип каза, това може да направено без умисъл. Спешно се нуждаем от независимо, пълно и прозрачно разследване, което да установи причините. Иранският режим трябва да се отвори към международната общност”, заяви министърът на външните работи на Великобритания Доминик Рааб.

Украински самолет се разби в Техеран (ВИДЕО+СНИМКИ)