Международното летище в Манила беше затворено

 Масова евакуация във Филипините заради изригване на вулкан. Ден след като Таал край столицата Манила изхвърли голям стълб дим от кратера на вулкана започна да изтича и лава. А властите предупредиха, че голямо опасно изригване се очаква до дни.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Дойдохме тук  следобед. Чухме силен тътен и как се чупи покрива. Малки камъни и пепел паднаха върху къщата ни. Уплашихме се какво може да ни се случи. Мислехме,че вулканът вече е изригнал”, разказа Марило Бадонадо.

Разположен на остров в средата на езеро, той е един от най-малките вулкани в света, но за последните 450 години е изригвал 34 пъти. В неделя, Таал изхвърли голям стълб пепел и предизвика най-малко 75 земетресения. Над кратера му пък бяха регистрирани хиляди светкавици, които бяха заснети от туристи и публикувани в социалните мрежи.

Вулкан изригна във Филипините (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Това е преживяване веднъж в живота, защото в нашата страна нямаме такъв феномен. За мен е много, много интересно”, сподели Бени Боренщайн.

Заради пепелта, която от няколко дни покрива района, лекарите посъветваха хората да носят маски. Властите изчислиха, че около 450 хиляди души живеят в 14-километровата зона на опасност около вулкана.

„Видяхме група хора, които заминават и решихме да напуснем дома си и да тръгнем. Притеснявам се да не останем блокирани с децата ни, ако нещо се случи. Успях да взема само малко дрехи преди да тръгнем”, сподели Телма Бачуланлан.

Вулканичната пепел затвори международното летище на Манила в неделя, но днес част от полетите бяха възобновени.