Според нея пластмасовите опаковки спешно трябва да бъдат спрени от употреба

Жена, събираща боклуци в Дения, на испанското крайбрежие Коста Бланка, намери пластмасова кофичка от кисело мляко с надпис за Олимпийските игри в Монреал от 1976 г., съобщи БНР.

Маите Момпо разказа, че вниманието й е привлякла марката - "Йопле", защото тя е изчезнала от испанските супермаркети отдавна - от 2001 г.

Швейцарски учени създадоха злато със свойствата на пластмаса (СНИМКА)

"Вгледах се по-внимателно и открих, че е от около 1976 г." - уточни Маите Момпо. Тя подчерта, че находката й показва колко спешно трябва да бъдат спрени от употреба пластмасовите опаковки.

Върху пластмасовата кофичка пише "Официален доставчик на Олимпийските игри в Монреал 1976" на испански език. Според Маите Момпо, за да се разгради тя, ще й трябват 150 години.

 

"Това е екоцид на планетно ниво - каза Маите Момпо. - Пластмасата не само убива милиони животни годишно, но е и в хранителната ни верига. Изследвания показаха напоследък, че 90% от солта ни съдържа микропластмаса. Същият процент е и в питейната вода.

Откриха 100 кг боклуци в стомаха на мъртъв кит

Микропластмасата се образува от разграждане на по-големи парчета пластмаса. Тя също така се произвежда за целите на козметичната индустрия. Малките парченца лесно преминават през филтрационните системи и навлизат в световния океан, където са заплаха за морския живот.

Въздействието й върху човешкото здраве още не е уточнено, но се смята, че човек поглъща около 50 000 пластмасови частици годишно и вдишва още толкова.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си