Защо две момчета правят музика с послание към обществото?

Двама братя, известни с артистичния псевдоним DJ 89, завладяват нощните клубове с фолклорна музика.  Техните „Народ”, „Българи юнаци, „Воеводи” са слушани милиони пъти в интернет. Деца на прехода. Днес млади мъже с мисия – народната песен, която всички обичаме да говори на езика на тийнейджърите.

"1989-а е годината на промените, на демокрацията, на свободата и ние искахме свобода в нашето творчество. Аз съм диджей, а брат ми е композитор. Аз съм 89, а брат ми е 88 набор. Двамата решихме да правим музика за повдигане на духа на българите, да не се самозабравят", споделят Ангел и Иван Петков.

В песента им "Народ" денят е 6 януари. Водите на река Тунджа са ледени. Звучи мелодия на тъпани и гайди. Рецитират се Ботевите стихове, развява се гордо българското знаме.

Сковаващата от студ река в миг закипява и отпуска ледената си хватка, пречупена от смелостта на българските мъже. Страхът, умората и болестите са отмити.

Иван и Ангел говорят с езика на музиката, макар никога да не са учили как да четат ноти или как да композират авторски мелодии. "Като чуеш една българска песен, или настръхваш веднага, или плачеш, или се смееш, създава емоция", казват двамата.

Създават своя музика, а всяка песен има и послание: "Българинът е едно животно, което е създадено да оцелява. Загубим ли вярата, изчезваме като народ", обясняват те.

ЕКСКЛУЗИВНО ЗА NOVA: Диджеят, предизвикал сензация с "Чичовите конье"

Като деца братя Петкови не слушат у дома народна музика. Баща им е от Северна, а майка им - от Южна България. Заедно с македонската жилка имат рок душа и мечти фолклорът да звучи съвременно и в нощен клуб.

Музикални хитове с милиони гледания в интернет, а имената на парчетата не са случайни - "Планината", "Кукери", "Народ", "Дуда", "Воеводи". "Чувстваме се по-скоро будители. Ако се чувстваме воеводи, трябва да грабваме пушките и да ходим в гората. Идеята ни е да вдигнем духа на нацията - по духовен и мирен път. Не всичко се създава за пари или да бъде комерсиално, да бъде продаваемо", казват братя Петкови.

Първата им песен - "Дуда" е един музикален бунт. Видеото на бунтарите е заснето в Копривщица. "Именно в Копривщица, защото там избухва Априлското въстание. Въстаниците са знаели едно - "Свобода или смърт", обясняват двамата.

Преди два дни революционните братя от DJ 89 пуснаха нова песен, която не разделя, а обединява. "Името й е "Българи, юнаци”, а в мелодията е вплетена една култова реплика - “Господ е българин”, споделят братя Петкови.

ОПИТ ЗА РЕКОРД: Ансамбли от цялата страна ще се хванат на хоро

Магията на далечната 1994-а се скрие в една единствена дума - заедно. "В моите спомени е единственото събитие, което е обединило българския народ, откакто аз съм жив, около позитивна цел - това е било Световното по футбол. Дори и такова събитие да се случи в днешно време, хората ще си го постнат във Facebook, и обединението няма да бъде възможно", казват двамата.

Братята, които не са музиканти, създават социални песни сами и пак сами режисират клиповете си. Благодарни са и на феновете си, защото те са моторът за вдъхновение на Иван и Ангел. 

Под песента “Воеводи” диджеите оставят още по-ценно послание, в което вярват: "Това е моя мисъл. Само, ако имаме воля да се справяме в днешния ден, ще можем да сътворим утрешния", убеден е Иван.

И така съвременните воеводи от дуото DJ 89 ще продължат своята революция с музика, която вдъхновява.