Това стана ясно на сутрешния брифинг на Националния оперативен щаб

Броят на заразените с коронавирус в страната вече е 220. На сутрешния брифинг на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски съобщи за още два нови случая на инфектирани с COVID-19 в България.

Положителните проби са от Пловдив. „Мъж на 35 години и жена на 60 години са приети в болницата в града със симптоматика”, посочи Мутафчийски.

ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ: Одобряват ли българите действията на властта?

Началникът на Оперативния щаб обясни, че коронавирусът притежава удивителна устойчивост. „Това предполага фанатична хигиена и дезинфекция на помещенията, в които се стои. Освен дезинфекция на ръцете и дистанция, другата част е почистване на повърхностите”, допълни той.

Трансформирането на отделенията в болниците, в които да се настаняват пациентите с коронавирус, върви с бързи темпове. „Всички болници, които са 380 в България, ще имат готовност за прием. Те трябва да докладват до три дни каква им е готовността с броя на легла, дихателни апарати и персонал, ангажиран с това” добави началникът на Оперативния щаб.

Докога ще продължи дистанционното обучение на учениците?

Оперативният щаб се опитва да предвижда ситуацията месец-два напред, за да няма изненади и хаотични решения. „Не е спонтанно решение да се мобилизират всички болници. Мога да ви кажа следващата мярка, която ще бъде - претрансформиране на цели болници за коронавирус. Мога да ви кажа и следващата мярка - използване на резервни помещения за болни. Това са мерки, които се набелязват в зависимост от ситуацията”, допълни Мутафчийски.

Изследвания сочат, че вирусът е толкова опасен за децата с хронични заболявания, колкото и за възрастните със същите. „Възрастта в случая, когато има хронични заболявания изобщо не е първият фактор, който да ни успокоява”, посочи още директорът на ВМА.

 

 

От брифинга стана ясно, че Българската банка за развитие е дарила 492 000 лв. на лечебни заведения в страната. „Българска банка за развитие е подпомогнала болниците в Плевен, Лом, Видин, Враца, Ловеч и Русе. На повечето места са осигурени респиратори и тестове. За ВМА – автоматизирана система за екстракция на РНК, както и окомплектоване с кит-ове. За Ловеч – 3 мобилни респиратора. Мобилни апарати за механична вентилация в МБАЛ „Света Петка” във Видин и във Враца”, посочи проф. Мутафчийски.

ВЪЛНА ОТ ПОДКРЕПА: Даренията за борба с коронавируса продължават да се трупат

Той допълни, че продължава тенденцията за все повече дарители. „Това показва мобилизацията на цялото общество. Има и много дарители, които са частни лица”, заяви Мутафчийски.

Добрата новина е, че има много пациенти, които вече се подобряват. След потвърдени две отрицателни проби се очаква броят на оздравелите да стане пет.

„За г-н Домусчиев ще направим справка дали и втората му проба е отрицателна и ако е така – да, може да се смята за изчистен от вируса. Във ВМА има един пациент, който е дал първа отрицателна проба. Трябва сега да се потвърди и с втора. Ако е така, вече броят на оздравелите ще бъде пет”, коментира началникът на Оперативния щаб.

Все още обаче няма потвърждение дали 4-годишното дете от Велико Търново е с коронавирус.

Притеснителен е фактът, че вирусът се оказва изключително уствойчив по повърхностите.

„Излязоха първите изследвания след освобождаване на круизния кораб. След 17 дни от освобождаването му се намира коронавирус на борда! Тоест, вирусът показва удивителна устойчивост и това предполага фанатична хигиена и дезинфекция на помещенията, в които се стои“, каза проф. Мутафчиски.

Освен добрата лична хигиена и перфектото измиване на ръцете, е необходима и постоянна дезинфекция на всички повърхностите.

Глобалната смъртност от COVID-19 наближава 19 000

За по-малко от ден новите случаи на заразени с коронавирус в света са 100 000. „Доста тревожна тенденция в световен мащаб. За Европа - Италия вече доближава Китай! В Испания положителните проби са 42 000, в Германия - 32 000, САЩ – 54 000 ”, каза Мутафчийски.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП