Красимир Вълчев изпрати насоки към директорите на училищата

Дистанционното обучение на учениците може да се удължи до 13-ти април. Това става ясно от писмо на министър Красимир Вълчев до директорите. Заповедта за това обаче трябва да дойде първо от здравното министерство.

От просветното министерство потвърдиха, че вероятността онлайн обучението да продължи до края на извънредното положение е почти сигурна. Затова са изпратени и препоръки към дректорите и класните ръководители за нова организация на работата. Дневната натовареност на учениците от 1-ви до 7-ми клас трябва да продължава до 6 астрономически часа, а на тези от 8-ми до 12-ти - до 7 часа.

Препоръката на министъра е приоритетно да се залага на уроците по български език и литература, математика и природни науки, а часовете по изкуства и технологии да стават чрез поставяне на индивидуални или екипни задачи за изготвяне на проекти и презентации. Часовете по физическо пък да включват леки упражнения в домашни условия.

И още препоръки - учителите да не залагат само на нови знания, но и на уроци за упражнения и затвърждаване на материала. Също така преподавателите трябва да си водят бележки за работата и за напредъка на учениците, а при необходимост да предоставят обратна връзка на родителите.

В писмото си министър Вълчев признава, че никой не е бил готов за тази ситуация, но въпреки това системата се е справила с предизвикателството с енергия и ентусиазъм. Удължаването на времето, прекарано в онлайн обучение обаче ни изправя пред задачата да направим електронната форма на обучение още по-пълноценна.

Как да мотивираме детето си да чете по време на извънредно положение?

В неделя показахме едно цяло семейство, превърнало дома си в импровизирано училище. Родителите Дора и Ангел са учители, а синът им Денислав - ученик в 10-ти клас. Помолихме ги обаче да споделят не само успехите, но и трудностите пред които ежедневно се изправят.

„Аз не мога да видя как те пишат, което за мен е много важно. Трудно е, че не можем да правим писмени текстове. Трудно е, защото самите тестове понякога изискват писане от децата, а когато са през платформата те са основно с избираеми отговори“, казва Дора Ангелова.

УЧИЛИЩЕ В ДОМАШНИ УСЛОВИЯ: Когато кухнята стане класна стая

Учителката по български обаче е убедена, че учениците й ще успеят да наваксат целия материал, който е необходим, за да завършат годината. Проблем обаче може да дойде при изпитването. „За писмено не гарантирам, защото ще хитруват и ще използват всякакви източници, с които могат да се снабдят, но устно ще мога да ги изпитвам“, категорична е тя.

Учителят по информатика Ангел Ангелов е убеден, че преподавателите трябва ежедневно да синхронизират работата си, за да уеднаквят начина на преподаване. „Всеки учител като цяло използва това, което на него му е удобно. Някои използват виртуални класни стаи, други по имейли изпращат задачи и се оказва, че ученици от 5-6-ти клас, за да работят активно трябва да имат инсталирани 5-6 акаунта някъде, да работят с поне 4-5 платформи“, коментира той.

Единствените учители, които за момента не изпитват никакви трудности с дигиталното обучение са тези по физическо. Пример за това е училището в село Долни Цибър, където учениците всеки ден тренират в домашни условия.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП