Ани Владимирова обясни, че не е нужно човек да попада в конспиративни теории

"От началото на епидемиологичната обстановка у нас се създава мобилизация у хората чрез страха. Те стават солидарни, дисциплинирани, но конспиративните теории създадоха дискомфорт. През втората седмица дойде следващитя момент от развитието на човешката природа - регресията. Хората започнаха да се съмняват и започнаха депресивните моменти". Това заяви в ефира на "Събуди се" психологът Ани Владимирова.

Тя обясни, че през третата седмица хората за първи път осъзнаха дългосрочките перспективи - икономически, житейски. По думите ѝ в четвъртата седмица пък те започнаха да мислят в по-дългосрочен и икономически план.

Още един починал с коронавирус у нас, 648 са потвърдените случаи

Според нея човек не може да се ориентира в тази ситуация и не е нужно да попада в конспиративни теории. "Човек е устроен да търси винаги смисъла, но не е толкова важно да се борим срещу указанията, а по-скоро да се осъзнае, че това е световен процес, в който всички не знаем какво се случи. Необходимо е да вярваме, че в нашата българска история сме се стремили да оцелеем при големи кризи", каза още психологът.

Тя коментира и трудностите, с които се сблъскват хората в големите градове. "Най-добре се справят класическите семейства. При тях идеята, че можеш да отклониш вниманието върху децата, разрежда напрежението. Основният проблем идва от липсата на сепарация и пространство. Има и един класически проблем, когато единият съпруг е твърдо неглежиращ проблема, а другият е уплашен. Това е конфликт в битовото функциониране на двойката", обясни психолог Владимирова. Тя допълни, че е важно да се обърне внимание и на майки, които поемат цялата отговорност върху себе си, защото няма на кого да разчитат.

Повече по темата гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП