Това съобщиха от Националния оперативен щаб

648 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас. За последното денонощие още 24 души са дали положителна проба за коронавирус, от тях в болница са 12. Това съобщиха от Националния оперативен щаб. Няма нова област, засегната от вируса.

Мъжът, починал преди 2 дни в "Пирогов", е дал положителна проба за COVID-19. Така жертвите вече са 26. Общо починали са 14 мъже и 12 жени. Средната възраст на загиналите е 64 години. 

В болница общо са 231 души, като 32 са в интензивно отделение. 

36 са случаите на заразени лица медицински персонал. Има три нови случая – един санитар в „Пирогов“, една лаборантка и една санитарка в Кърджали.

Началникът на Оперативния щаб за пореден път отправи критики към онези, които не спазват противоепидемичните мерки. 

„С оправяне на времето се наблюдават множество групи, които обикалят улиците. Това е много обезпокоително. Ще предложим задължително носене на маски на определени места", заяви по време на брифинга ген. Венцислав Мутафчийски. 

Той разкри и как протича заболяването. 

„От момента на заразяването до проява на симптомите средно минават около 4-5 дни. От проявата на симптомите до тяхното засилване минават още 5 дни. Обикновено пациентите се влошават на 11-ия ден. Тогава се включва и интубацията. Смъртта може да настъпи до 4 дни след това", поясни Мутафчийски. 

Регистрираните случаи за денонощието по справка, предоставена от Националния оперативен щаб, са както следва: София - 15; В Кърждали - 2 ; Пазарджик - 1 ; Велико Търново - 3; Сливен - 1; Бургас - 1; Смолян - 1.

Борисов: Очакваме пика на заразата около Великден и след него (ВИДЕО)

СЛЕД МАСОВО ТЕСТВАНЕ: Само двама полицаи са заразени с коронавирус у нас

Ген. Мутафчийски ще иска задължително носене на маски

Ананиев издаде заповед три лаборатории в Пловдив да тестват за коронавирус

Мащабна акция на полицията се провежда в София

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП