Лекарите там разполагаха само с един апарат за обдишване

Щастлива развръзка в Акушеро-гинекологичната болница във Варна. В ефира на „Здравей, България“ в понеделник сутрин лекарите там споделиха, че разполагат само с един апарат за обдишване. И признаха, че всеки ден очакват ситуация, в която ще се наложи да избират чий живот да спасят. Броени часове след това лечебното заведение получи голямо дарение.

В АГ болницата във Варна имат спешна нужда респиратори за новородените

От Акушеро-гинекологичната болница, която обслужва цяла Североизточна България, алармираха, че опасността от коронавирус ги изправя пред недостиг на апаратура за родилките и бебетата.

„Непрекъснато постъпват пациенти, които по епидемиологични данни са пътували или са били в страни, които са оказани с коронавирус“, заяви гл. акушерка Светлана Радева от СБАГАЛ „Проф. д-р Д. Стаматов"

В болницата има 30 новородени, 10 от които са недоносени и изискват специални грижи. За тях също е нужна съвременна апаратура за обдишване. Затова от болницата са обявили дарителска кампания.

Компании и частни лица продължават да даряват за борбата срещу COVID-19

„Такъв апарат, който е необходим за първична реанимация на новородено, струва между 25 000 и 30 000 лева, а апаратът, който е необходим за обдишване, е около 35 000 лева. Досега имаме събрани, благодарение на добрите сърца на хората, около 9 000 лева“, казва Светлана Радева.

Още преди обяд, надеждата в болницата се върна. „Няколко часа след репортажа получихме договор за дарение от г-н Делян Пеевски на стойност 60 000 лева, с които ще подсигурим респиратор и кръвно-газов анализатор, за което сме изключително благодарни! Много ни е необходима тази апаратура, за да бъдем адекватни в медицинските грижи, които полагаме за нашите бъдещи майки“, каза Силвия Димова.

Болниците във Видин и Пазарджик вече получиха дарените от Пеевски респиратори и благодариха със снимка в социалните мрежи.

Репортер: Искра Урумова

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот