„Някои от мерките, които бяха взети досега, със сигурност ще продължат", категоричен е проф. Костадин Ангелов

„Трябва да свикнем да живеем с коронавируса. Не може животът да спре. Някои от мерките, които бяха взети досега, със сигурност ще продължат”. Това заяви изпълнителният директор на Александровска болница проф. Костадин Ангелов в студиото на „Неделята на NOVA”.

Нови 43 случая на COVID-19 у нас, заразените медици в Сливен вече са 15

„Може би трябва да свикнем със социалната дистанция, както и с това да носим маски в закритите помещения, защото това е отговорност и аз нас, и за нашите родители, и за нашите деца”, посочи още той.

И допълни: „Трябва да се съобразяваме с реалностите, с които живеем. В целия свят е така”.

Две деца с положителна проба за COVID-19 в Самоков

По думите му цифрите към момента са еднозначни. „Ние следим един коефициент. Според него преди 10 човека предаваха вируса на около 20-30 човека. Сега 10 човека предават заразата на 7-8 човека. Този коефициент е паднал достатъчно и той позволява мерките да не са толкова затегнати, някои от тях дори отпаднаха. Ако той се промени – те ще бъдат затегнати там, където е необходимо”, категоричен е Ангелов.

Той бе категоричен, че лекарите работят само с утвърдените медикаменти за лечение на пациентите.

Над 1 500 PCR теста са направени в Александровска болница. „От тези 170 са положителните тестове, от тях 70 души се лекуваха в болницата, а останалите вкъщи. 9 души загубиха живота си в болницата, разказа Ангелов.

„Неописуемо е чувството, което изпитвахме лекарите, когато изписвахме пациенти, които лежаха повече от месеци в реанимация. Когато изписваме човек, чувството е като от победа, то ни зарежда, въпреки че сме много изморени, заяви той.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК