Това съобщиха от вътрешното министерство на страната

Судан обяви тримесечно национално извънредно положение след рекордни наводнения, при които загинаха 99 души. „Обявено е общонационално тримесечно извънредно положение, тъй като Судан се счита за зона на природно бедствие“, заявиха от вътрешното министерство в социалните мрежи.

12 загинали при наводнение в Китай (ВИДЕО+СНИМКИ)

Наводненията, причинени от продължаващите повече от месец проливни дъждове, убиха 99 души, раниха 46 и оставиха 100 000 повредени жилища. Това е едно от най-тежките природни бедствия от десетилетия според агенция SUNA.

Северен Дарфур в западната част на страната и щатът Сенар на юг са сред най-силно засегнатите райони.

Обилните дъждове обикновено падат в Судан от юни до октомври и страната е изправена пред сериозни наводнения всяка година. „Синият Нил достигна рекорд за всички времена, откакто преди повече от век започна регистрирането им", казаха от Министерството на напояването и водите миналата седмица, предава БГНЕС.

Последният доклад на Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси в Судан заяви в четвъртък, че над 380 000 души вече са били „засегнати" от тазгодишните наводнения.

Порои и наводнения взеха жертви в Румъния и Украйна

Бедствено положение в 20 общини на Сърбия заради наводнения (ВИДЕО+СНИМКИ)

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.