Това съобщиха от столичната полиция на брифинг

Масирана проверка на градинката пред народния театър „Иван Вазов” в София и около Народното събрание рано тази сутрин. Полицаи търсиха за забранени и опасни предмети. Проверяваше се всеки храст, всяка шахта.

От МВР съобщиха, че са намерени метални тръби, камъни, стъклени бутилки, дървени пръти, 2 ножа, бойна прашка и 5-литрова туба с неустановена течност с остра миризма. Намерена е и торба с бутилки, вероятно пълни с боя.

"До момента имаме 6 лица задържани, двама от тях са били обявени за издирване. Те са се явили на КПП-тата. Трима са задържани за носене на забранени предмети". Това съобщи на брифинг в четвъртък заместник-директорът на Охранителна полиция Тони Тодоров.

ПРЕДИ ПРОТЕСТА: Полицаи претърсиха района, откриха ножове и метални пръти (ВИДЕО+СНИМКИ)

Арестуваните са откарани в районни управления. Органите на реда ще проверяват участвали ли са по някакъв начин в протеста на 2 септември.

По-късно полицаите намериха павета, тръби, дървени пръти в храстите. Под един от храстите имаше и скрита туба с течност.

"Намерихме доста камъни, струпани на купчини. Не отправям никакви обвинения. Имаше и предмети, които може да са останали от вечерта и е нормално да ги има в парка. Отстранено е всичко. Притеснителното е, че в един храст старателно бе скрита туба с цветна течност. Също и 9 половинлитрови пластмасови шишета с някаква течност", обясни Тодоров.

Какво всъщност е съдържанието на тубата и бутилките от минерална вода, тепърва ще се изследва. Полицията все още не знае и кои са хората, които са ги скрили в храстите. Ще разчитат на записи от охранителни камери в района. Тодоров подозира, че целта е била провокация на очаквания тази вечер протест. В момента се преглеждат записите от охранителните камери в района.

 

Намерените камъни и павета бяха извозени с камион на столичната община.

Забранени предмети бяха открити и до археологическия музей. За да не допуснат въоръжени с камъни, бутилки и павета, протестиращите минаваха щателна проверка.

Въпреки проверките на контролно пропускателните пунктове,по време на протеста имаше и задържани.  Един от тях е носил водни пистолети и лютив спрей.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.