Това обяви председателят Шарл Мишел

Лидерите на 27-те страни членки на ЕС постигнаха сделка за деблокиране на въпроса за следващия европейски бюджет и за фонда за възстановяване, каза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

ЕВРОЛИДЕРИТЕ В БРЮКСЕЛ: Надяват се на пробив за бюджета до 2027г.

Той уточнява, че сега финансовата рамка и възстановителният план ще бъдат осъществени на практика и в помощ на икономиките.

Бюджетът на ЕС за периода 2021-2027 г. на стойност 1,074 трилиона евро и планът за възстановяване на стойност 750 милиарда евро бяха приети през юли, но бяха блокирани от Будапеща и Варшава, които се противопоставиха на механизъм, обвързващ изплащането на европейските средства със спазването на принципите и нормите на правовата държава.

Борисов от Брюксел: Предстои ни изключително важен Съвет

"Можем да започнем сега с прилагането на плана и с възстановяването на нашите икономики. Нашият исторически план за възстановяване ще отведе напред нашия зелен и дигитален преход", написа Мишел в Twitter.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пък отбеляза, че Европа се придвижва напред – 1,8 трилиона евро ще дадат мощен тласък на възстановяването и ще изградят по-устойчив, зелен и дигитален ЕС.

В заключенията за отговора на пандемията се казва, че Европейският съвет подчертава значимостта на подготовката за правилната логистика и разпределение на ваксините, в т.ч. и развитието на национални стратегии за ваксиниране, за да пристигнат те навреме при хората в Общността.

 

 

Тази вечер лидерите приеха и заключения за трансатлантическите отношения, а също така удължиха санкциите срещу Русия. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БТА