В днешната статистика няма данни за броя направени бързи антигенни тестове

Установените нови случаи на коронавирус в България са 1799 за последното денонощие при направени 6233 PCR теста. Това показват данните в Единния информационен портал.
Броят на излекуваните за пореден ден е по-голям от този на новодиагностицираните случаи - 2424.

ОКОНЧАТЕЛНО: Приравняват антигенните към PCR тестовете (ЗАПОВЕД)

В днешната статистика няма данни за броя направени бързи антигенни тестове, които се очаква да бъдат отчитани занапред в Единния информационен портал. Вчера със заповед, издадена от министъра на здравеопазването, те бяха добавени като лабораторен критерий в дефиницията за случай на коронавирусна инфекция.

През изминалите 24 часа битката с COVID-19 са загубили 114 души. В болници са 6123 пациенти, 526 от тях - в интензивни отделения.

От началото на епидемията у нас са регистрирани 194 271 случая на COVID-19. Активни към момента са 82 302. Починалите са общо 6879, а излекуваните - 105 090.

Още утре обаче тази статистика ще изглежда доста по различно, защото от днес бързите антигенни тестове се приравняват с ПСР-изследванията.

Това означава, че за първи път хората дали положителна проба с бързи тестове ще подлежат на карантина.

Бързите антигенни тестове са в пъти по-голям процент от PCR-ите, заяви проф. Аргирова. По думите й, само за вчера в болницата, в която работи, бързите тестове са били поне с 20 процента повече:

„Има резон в това признаване, въпроса е един единствен – дано антигенните тестове, които се закупуват в цялата страна, да бъдат с чувствителност над 90 процента. Тогава могат да заместват PCR тестовете“.

Според медиците тестовете, които купуваме сами от аптеките имат смисъл, но само ако се правят след инкубационния период:

„Точни са, особено антигенния тест е добър и трябва да разчитаме на това, защото има различни причини поради които хората не могат да отидат до здравни заведения“, добавя проф. Аргирова.

Ваксините, които чакаме от Европа, няма да загубят действието си при наличието на мутациите на коронавируса, които вече са поне 5, допълни още вирусологът макар, че призна – вирусът вече е много по-различен от този в началото на епидемията:

„Нито една от мутациите няма да доведе до промяна в която и да е от предлаганите ваксини“, заяви проф. Аргирова.

Самите мутации пък протичат по подобен начин, но лекарите наблюдават по-дълъг инкубационен период, както и спадане на възрастовата граница на новозаболелите.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БТА