За денонощие са направени 8 084 теста

1438 са новите случаи на COVID-19 у нас за последните 24 часа. Това показват данните на Единния информационен портал. От направените общо 8 084 теста за изминалото денонощие, 3 703 са PCR - 802 от тях са положителни. Направени са и 4 381 бързи антигенни теста, от които 636 са с положителен резултат. Процентът на заразените е близо 18 на сто от всички взети проби. 

Великобритания с нов рекорд от над 53 хиляди заразени с COVID-19 за денонощие

От началото на пандемията в България потвърдените случаи на зараза са 199 491, а активните - 76 684. Най-много нови заразени са регистрирани в София (246), Варна (171) и Пловдив (128).

За последното денонощие излекуваните са 2919, с което общият им брой достигна 115 402. Жертвите на пандемията вече са 7405, след като през последното денонощие битката със заразата са загубили още 154 души. Хоспитализирани са 5023 заразени, от които 474 са в интензивни отделения.

Засега данните не дават основание за разхлабване на мерките. Наблюдава се лек спад на новите случаи, но остава тревожен броят на пациентите в болница, както и този на починалите. По данни на здравното министерство днес са се ваксинирали 714 медици на първа линия. От началото на имунизационната кампания в неделя първата доза от препарата са получили 4 608 души.

Според експерти масовата ваксинация е единственият начин да се спре разпространението на заразата. Сметките на математика от Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов показват, че у нас трябва да се ваксинират два милиона души, за да започне да се усеща ефектът от имунизацията.

„Всеки ваксиниран забива пирон в ковчега на вируса”, обяви той.  

От Оперативния щаб отчитат, че мерките работят

При 3 милиона и половина имунизирани вече може да се говори за решаване на проблема, смята математикът.

„Ако ние ваксинираме по 10 000 човека на ден ще ни трябва една година, ако искаме да се справим до лятото, трябва да поставяме ваксината на по 20 000 човека на ден”, посочи още проф. Витанов.

Затова и имунологът академик Богдан Петрунов призовава за масова ваксинация.

„Ако не постигнем тези поне 50-60%, ще бъде много трудно да се справим с епидемията и ще я влачим. Вече се говори, че няма да е пандемия, а ендемия - на много отделни места ще продължи да съществува не с месеци, а с години”, каза акад. Петрунов.

Той обясни, че ниските стойности на антителата при преболедували не означават, че няма изграден имунитет срещу заразата.

„На третия - шестия месец антителата са с много ниски стойности и те нямат никаква сериозна активност. В същово време клетъчният имунитет значително се усилва и той продължава да съществува до 8-10 месец. До осмия ние имаме добър клетъчен имунитет”, допълни Петрунов.

Правителството отпусна още 125 млн. лв. за ваксини срещу COVID–19

Прогнозите са, че след празниците смъртността у нас постепенно ще започне да спада.

„Тя трябва да падне под 50. След месец починалите трябва да са под 50. Нормалната смъртност, свързана с коронавируса, не трябва да е над 120 души на ден”, поясни математикът на Щаба.

Според проф. Витанов за разхлабване на мерките може да се мисли, когато за по-дълъг период от време новите случаи на дневна база варират между 300 и 500. Математикът предупреди, че ако има рязък скок на новите случаи, то това ще е ясен знак, че в България вече върлува новият щам на коронавируса.  

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.