Учениците от 5-и до 12-и клас ще продължат да учат в електронна среда

От утре обратно на училище и детска градина. В клас се връщат децата от първи до четвърти клас. Появиха се мнения на родители, че връщането на най-малките в час е опасно.

Зам.-директор на училище: Средата липсва на децата

Дългите дни у дома, далеч от класната стая, научили третокласника Михаил Жечев да реди кубчето на Рубик само за 60 секунди. Момчето няма търпение да дойде понеделник. 

„Много се вълнувам да видя приятелите си и госпожата, да започнем отново да се забавлявахме и дори когато имаше COVID-19”, каза Мишо.  

Баща му също се връща в час, тъй като е класен ръководител на първокласници. „С голямо удоволствие ще се върна отново в училище, сред децата. Ще се радвам да ги видя с много любов, много желание - страшно много ми липсваха”, сподели учителят по физическо.

704 родители в страната са пожелали децата им да не се върнат от утре в клас, показват данни на МОН. В столичното 119-о училище вече са готови да осигурят паралелно електронно обучение за ученици, които ще останат вкъщи.

„Само трима родители до момента са изявили желание децата има да не идват на училище, което на фона на 600 ученици, е съвсем обичаен ход”, посочи директорът на 119-о СУ Диян Стаматов.

Как в училищата и детските градини се готвят за завръщането на децата?

Учителите ще са с маски. По тяхна преценка с предпазни средства по време на час могат да бъдат и децата. Без тези, на които е препоръчано да не носят лични предпазни средства за лице.

„Отоплението е пуснато и е направена дезинфекция. Във всяка от класните стаи има лампа, която унищожава вируси и бактерии. Голяма част от родителите подариха на класните стаи въздухопречистватели”, отбеляза още Стаматов.

В детските градини и яслите дезинфекцията и подготовката за утре също започна.

„Още от днес нашите помощник-възпитатели и част от учителите са на място, за да извършат една цялостна дезинфекция. Почистват се всички помещения и детските играчки”, обясни директорът на ОДЗ „Ханс Кристиан Андерсен” в Бургас Даниела Атанасова.

Родители настояват обучението от вкъщи да продължи

Именно строгите мерки вдъхнали увереност на Елина Чекеларова да върне дъщеря си в градината.

„Да, притеснявам се, че тя ще бъде в контакт с много други деца, но те са малки и когато всички родители сме отговорни, опасността е много по-малка”, смята тя.

Учениците от 5-и до 12-и клас ще продължат да учат в електронна среда, а тяхното връщане в класните стаи тепърва ще се обсъжда. Има очаквания за удължаване на учебната година, както и новата да започне по-рано още на 1-ви септември.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.