Страхуват ли се родителите да пуснат децата си в клас?

От утре най-малките ученици и възпитаниците на детските градини ще могат да се върнат при своите учители. Готовността на сградите и хората за среща след дългата раздяла провери екип на NOVA в Мездра и Враца.

Училище „Христо Ботев” в Мездра изглежда тъжно, когато е празно, признава охранителят Валентин Йотов. „Неприятно ми е. Свикнали сме с децата, да тичат, да са тук”, казва мъжът.

Фандъкова: Детските градини в София са готови да отворят на 4 януари

За да осигури подходящи условия на малките ученици, хигиенистката Йорданка Кръстева няма нищо против да работи, дори и в почивните дни. Парното е пускано по час-два, за да не изстине сградата, и е проветрявано всеки ден.

„От гледна точка на разходи сме спестили около 15-20 хиляди лв.”, каза директорът на учебното заведение Иван Иванчев.

Парите ще бъдат инвестирани в ремонти и в закупуването на още камери за онлайн обучение, които са необходими за децата от града, но и  за тези от близките села, които учат тук. Особено, когато отсъстват по една или друга причина от класната стая. Пък и за да бъдат готови, ако се наложи пак заради пандемията децата да останат вкъщи.

„Който си е вкъщи, когато е болен, вижда учителя, вижда това, което се преподава. Така, че винаги има в какво да се инвестира”, твърди директорът.

МАТУРА ОТ ВКЪЩИ: Обсъждат изпитите да се провеждат онлайн (ВИДЕО)

В детската градина ДГ „Европейчета” също се готвят за завръщането на децата.

„Парното не е спирано, просто го намалихме максимално. Идеята беше по този начин помещенията да бъдат затоплени и на децата да им е комфортно и приятно”, каза директорът на градината Пламена Цветанова.

Притеснението у част от родителите и учителите от вируса обаче е факт.

„Имаме информация след направено проучване между родителите, че в детската градина ще се върнат 70% от децата. 30% все още се притесняват”, каза директорът.

Наредба 5 обаче е категорична – децата могат да отсъстват до 20 дни с бележка от родител или с документ от личния лекар, който да удостовери заболяване. Така, на практика тези 30% родители, които се страхуват да пускат децата си,  или ще погазят закона и ще бъдат санкционирани, или трябва да търсят медицински бележки.

Родители настояват обучението от вкъщи да продължи

Голяма част от учителите пък са на възраст над 50 години.

„Те също са страшно притеснени, а в същото време миналата седмица имаше проучване за това колко педагогически специалисти искат да бъдат ваксинирани. От цялата детска градина има само 1 учител, който ще го направи”, обясни Цветанова.

За да се спазват мерките, солната стая в детската градина остава затворена. Надяват се да не е далеч времето, в което пак ще могат да я ползват и децата да са здрави.  

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.