Тя определи консултациите при държавния глава за изборите като закъснели

Промени в Изборния кодекс заради пандемията и предстоящия парламентарен вот. Такъв вариант допусна председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Тя призова президентът Румен Радев да даде отговор защо иска датата на изборите да бъде променена.

Радев: До края на януари ще издам указ за датата на изборите

Ден след консултациите при президента, датата на изборите и темата как да бъдат организирани, за да се снижи и медицинският риск, продължава да се коментира. Цвета Караянчева заяви, че здравният министър подготвя протокол за това как да се гласува в пандемията, а парламентът е готов и да направи необходимите промени.

Датата на изборите вече е заявена и трябва да се спази, категоричен е премиерът Борисов. Коментарът му идва ден след инициираните от президента дебати как да се намали здравния риск около вота.

„Оттук насетне – 28 март е определена като дата за избори и се предполага, че когато веднъж е казана, трябва да се отстоява от тези, които са казали - съответно президентът Радев“, каза Борисов.

Зад консултациите при президента председателят на Народното събрание Цвета Караянчева прозря други интереси.

„Хубаво е, че президентът най-накрая разбра, че има COVID криза не само в България, но и по света. Тези консултации са явно, за да се измъкне от ситуацията, в която сам се вкара и даде дата за избори преди месец. Министър Ангелов заяви,че има готовност точно за тогава. Защо и как президентът търси причина, за да промени датата нека сам отговори и да не търси причина в медицинската ситуация в страната”, заяви тя.

Борисов: Ваксинирането върви ритмично, организацията е добра (ВИДЕО+СНИМКИ)

Междувременно, здравните власти вече са натоварени със задачата да измислят как да се снижи медицинският риск около организирането на изборите. Едно от предложенията е всички, които участват пряко в процеса, да бъдат ваксинирани приоритетно.

„В момента тези, които се явяват в изборния процес, са на първа линия. Те трябва да бъдат включени в някоя от по-приоритетните групи“, заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Той все пак напомни, че дори да се случи, това ще бъде по желание, тъй като няма как някой да бъде накаран да се ваксинира насила. Друга идея е всички в избирателните комисии да имат антитела в организма.

На дневен ред изникна и друг въпрос, по който властите все още дебатират – по какъв начин да се гласува в болниците, където има болни не само от коронавирус. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.