За мен е важно как ще се гарантира здравето и правото на вот на българите, заяви президентът

Президентът Румен Радев не вижда готовност за изборите, затова продължава консултациите. До края на януари ще издаде указ за датата. Президентът говори пред журналисти в София след тържествения водосвет на бойните знамена на българската армия.

От изказването му не стана ясно дали ще има промяна в датата, която по-рано беше обявена за 28 март.

„Не виждам законова, организационна и логистична готовност за тези избори. За разлика от премиера за мен е важно и има значение как ще се гарантира здравето и конституционното право на вот на българите”, продължи Румен Радев.

Радев и Борисов в задочен спор за датата на изборите (ОБЗОР)

 

 

„Има значение ефективността на предизборната кампания, има значение как ще бъдат одитирани машините, как ще гласуват българите в чужбина. За пръв път ще правим избори по време на пандемия. Трябва да имаме ясни и адекватни мерки. Да имаме пълна навременна и достъпна  информация. Най-важното е да имаме доверие в здравните мерки и в изборния процес, защото доверието определя да имаме един легитимно избран парламент, избран с една нормална избирателна активност, за да имаме устойчиво правителство”, заяви още Румен Радев.

„Към момента нямам постъпила надеждна информация от правителството, която да гарантира законова, организационна и логистична готовност. Трябва да има промени в законите, за да могат хората в изолация да гласуват”, каза още Румен Радев.

Румен Радев отговори и на ДПС, откъдето казаха, че не биха го подкрепили за втори мандат.

„Логично е партията на г-н Пеевски да подкрепи Борисов за президентските избори. Те са, както знаете, ортаци в бизнеса и в политиката. Още повече г-н Борисов е довереното лице на турския президент Ердоган, който поздрави ДПС на конференцията. Но аз мисля, че избирателите на ДПС са свободни български граждани, които преценяват сами. Лятото младежите на ДПС видяха сараите и сигурно ще се замислят за какво отиват гласовете им. Те са все умни и честни млади хора", обяви Румен Радев. 

Темата с изборите коментира и вицепремиерът Красимир Каракачанов. „Първо трябва да се осигурят членовете на секционните комисии. Трябва да се осигури ваксинирането на тези хора. Разумно е да се помисли към датата на изборите голяма част от българските граждани да са ваксинирани. Дали ще струва по-скъпо вотът - ще струва”, заяви Каракачанов.  

 

 

Промени в Изборния кодекс заради пандемията и предстоящия парламентарен вот. Такъв вариант допусна председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Тя призова президентът Румен Радев да даде отговор защо иска датата на изборите да бъде променена. А зад консултациите при президента,  председателят на Народното събрание Цвета Караянчева прозря други интереси:

„Мисля, че консултациите са закъснели. Виждате, че министър Ангелов заяви, че има готовност, готви се протокол точно за тази дата. Защо точно сега президентът търси причина, за да промени датата, нека сам той да отговори, да не търси причина в медицинската ситуация в страната“, заяви тя.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.