Политическите престрелки идват в момент, в който има рекорден брой починали с COVID-19 за денонощие

Без аналог в новата ни история - президентът Румен Радев започна консултации с водещи медицински лица за безопасно провеждане на изборите. Той поиска да разбере има ли план за гласуване по време на пандемия и как върви процесът на ваксинация. В рамките на два часа Радев разговаря със здравния министър, с членове на Оперативния щаб и с водещи вирусолози, а мотивът - да не се превърне гласуването в причина за нов взрив от заразени.

Премиерът Бойко Борисов коментира, че срещите на държавния глава са опит да се скрие зад здравните специалисти като издават нежелание да се проведат изборите в посочената преди това от него дата – 28-ми март.

Политическите престрелки идват в момент, в който има рекорден брой починали с COVID-19 за денонощие - 157.

Здравният министър обяви, че се подготвя протокол, който да дава отговори как ще е безопасно да се гласува и как точно карантинираните ще упражнят правото си на вот.

Обсъждали се и различни варианти как да гласуват хората под карантина – един от вариантите, тя да бъде отменена за час или два, в които хората да пуснат бюлетина в специално обособена секция.

Обмислят да пускат карантинираните за час-два, за да гласуват (ВИДЕО)

Въпреки политическите искри между президентството и правителството, Радев покани за консултации първо здравния министър.

„За мен, като президент, е изключително важно да се гарантира както конституционното право на вот на българите в предстоящите избори, така и тяхното здраве”, каза Радев.

Костадин Ангелов отговори, че се подготвя протокол, който да даде отговор как ще се гарантира безопасност за здравето и право на вот за карантинираните. „За да бъде максимално точен този протокол, той трябва да бъде издаден колкото се може по-близо до изборната дата. Давате ясен знак, че интересите на българските граждани са над всичко и че опитите да се прави политика в тази криза са нелепи”, каза той.

Извън политическите послания се оформиха няколко варианта за гласуващите под карантина. „Организиране на самостоятелни секции за хора, които са преболедували и временно премахване на карантината за един-два часа”, посочи Ангел Кунчев.

Имунолог: Вероятно ще има още нови щамове на COVID-19

Не стана ясно какви ще са правилата за кампаниите на политическите партии. Радев не беше оптимист след изложеното на тема ваксини. „Ваксинацията няма да бъди фактор при изборите като процент от населението. Очаква се от края на януари мерките да бъдат отменени или разхлабени”, коментира той.

„Отправна точка не са били изборите и не сме обвързвали ваксинацията с избори. Не можем да отговорим на въпроса кога и в каква част от мерките ще бъдат разхлабени”, каза Ангелов.

Здравните експерти бяха категорични, че без план и строги ограничения рискът остава голям. „Агитация от партийните централи, например. Ако не се изпълняват противоепидемични мерки, поставят повишен риск”, заяви д-р Александър Симидчиев.

„Едва ли ще бъде разрешено да се прави кампания по начина, който познаваме от миналото”, каза проф. д-р Андрей Чорбанов.

При президента: Експерти обясниха действието на ваксината срещу COVID-19 (ВИДЕО)

След първите две консултации, Радев не потвърди датата 28 март. Все по-често в публичното пространство се коментира и вариант вотът да бъде на 18 април.

А докато президентът и здравните власти бяха на „Дондуков 2”, премиерът Бойко Борисов тръгна на нова инспекция. Този път не с джип, а с хеликоптер. Малко по-късно, вече на земя, той определи консултациите на Радев, като опит да се отложат изборите, защото всички вече се подготвят за 28 март.

Единственият официален анонс от президентството до момента е за избори на 28 март. Макар и да няма още указ за това. „На 28 март са изборите, няма какво да се търсят оправдания. Ако някой на президента му е казал 28 март, той го е изговорил и сега се чуди как на базата на медицинските специалисти да отмени изборите и да даде друга дата. Ако иска да ги отменя, това е изцяло в неговите правомощия, но да се опира на това, че никой не може да му даде прогноза е грозно, защото такъв човек в света няма”, заяви Борисов.

Според премиера именно за края на март се готвят всички институции. „За тази дата подготвяме медицинския протокол навсякъде. Да, прогноза ако можеше да даде някой какво ще бъде към 28 март, той щеше да е шеф на Световната здравна организация, макар че и те не знаят”, каза още Борисов.

В старата столица премиерът провери как учат учениците до 4-ти клас, които вчера се върнаха в класните стаи. Дали и по-големите ще прекратят ученето дистанционно, се очаква да стане ясно следващия четвъртък.

КРЪВНА ПЛАЗМА НА ЧЕРНО: Цената може да достигне хиляди (ВИДЕО)

„Трябва ни една пълна седмица да видим данните, тъй като празничните и почивните дни не са достатъчно показателни, казват специалистите”, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев.

Преди да коментира президента и учениците, Борисов се включи на живо в социалните мрежи от борда на хеликоптер. С него той облетя строежа на магистрала „Хемус”.

Тази година се очаква да завърши участъкът между пътен възел „Боаза” до разклона за пътя Плевен-Ловеч.

Репортери: Ивелина Николова, Добромир Николов

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.