Доц. Велизар Шиваров обясни защо са нужни две дози от ваксината

„Вероятно ще нови и нови щамове на коронавируса. Причината е, че той протича паралелно във всички държави при различни климатични условия”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” доц. Велизар Шиваров, имунолог и хематолог.

По думите му новият щам от Южна Африка има три мутации, които го различават от оригиналния. „Има известна вероятност той да бъде по-малко чувствителен към съществуващите ваксини”, каза още доц. Шиваров.

Отново повече излекувани от новозаразени с COVID-19 у нас

Според него много от по-развитите държави в света са на същото ниво на ваксиниране като нас.  

 

 

Той обясни и защо са нужни две дози от ваксината. „Първата доза казва на имунната система: "Образувай клетки, които да образуват антитела". Втората доза им казва: „Нека част от тези клетки да останат живи и да работят по-дълго". Имунната система не може постоянно да образува клетки. Това е икономически неизгодно за организма ни", поясни имунологът.

„Доказано е, че на 120-ия ден от поставянето на ваксината на Moderma хората има добър имунитет", заключи той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Пореден локдаун в Гърция

Кантарджиев обяви кой симптом е прогноза за леко минаване през COVID-19

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.