Вижте какво казаха те

Здравни експерти се събраха на консултации при президента Румен Радев във вторник. Теми на обсъждане бяха ваксините срещу COVID-19, процесът на имунизация и противоепидемичните мерки, които трябва да бъдат взети на предстоящия през март парламентарен вот. В срещата участваха проф. д-р Радка Аргирова, проф. д-р Андрей Чорбанов и д-р Александър Симидчиев.

„Лични лекари ме питат всеки ден коя ваксина ще бъде по-добра. На този етап няма как да се каже, тъй като още нямаме опит”, заяви проф. д-р Чорбанов. 

Обмислят да пускат карантинираните за час-два, за да гласуват (ВИДЕО)

„Тази ваксина в много по-малка степен може да предизвика автоимунни заболявания, защото тя не съдържа компонента, отговорен за такива прояви. За сметка на това обаче научно е доказано, че хора с автоимунни заболявания прекарват заболяването много тежко. Така че би трябвало да има информация, но все още нямаме такава, защото не е имало време да се тества”, каза още той.

Експертът определи като "провокативни и неверни" твърденията, че ваксинираните трябва да продължат да спазват мерките. "Ако изградят достатъчен имунен отговор, те не могат да разпространяват инфекцията”, коментира проф. Чорбанов.

„Има ваксини, които са за цял живот. Има и такива за няколко години. За тази ваксина няма кой да каже, при положение че хора се имунизират отскоро. Може да бъде всякакъв период. Но със сигурност след поставяне на ваксината човек трябва да бъде протектиран 1 година. Това е най-лошият сценарий”, заяви д-р Андрей Чорбанов.

Имунолог: Вероятно ще има още нови щамове на COVID-19

„Приемаме, че ваксината е много добра и със 100-процентова ефективност. Трябва да ваксинираме около 4 млн. души, за да смятаме, че програмата е изпълнена. При 10 000 души на ден, това прави 400 дни, в които трябва да ваксинираме всеки ден в това число и събота, и неделя, и на всички празници. Само че на третата седмица трябва да започне и реимунизация”, каза още той. И допълни: „Дали може здравната система да изпълни това? Това са години, в които ние трябва да бъдем затворени”.

„Видяхме и по-дисциплинирани страни от нашата, но това не спря вируса", коментира проф. д-р Чорбанов.

Според проф. д-р Радка Аргирова настоящото намаляване на броя на новозаразените не трябва да успокоява никого: "Малък е броят на тестваните и не е равномерно навсякъде това изследване, за да правим изводи за цялата страна".

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.