За тях ще бъдат изградени отделни секции

Здравните власти обмислят различни варианти за провеждане на парламентарните избори през март в пандемични условия. Изготвя се и протокол, който ще бъде актуализиран в движение. В постоянен контакт са и с ЦИК. Това стана ясно по време на консултациите при президента Румен Радев. 

Едно от предложенията е за час-два да се премахва карантината на хората, поставени в изолация, за да гласуват. За тях ще има изградени и отделни секции, стана ясно от думите на доц. Ангел Кунчев.

„Има варианти и за гласуване по списъци на карантинираните лица. При всички случаи ще се намерят начини да упражнят правото си на глас”, заяви доц. Кунчев.

Държавният глава обаче не потвърди датата 28 март за провеждане на изборите. 

„Като президент за мен е изключително важно да се гарантира както конституционното право на вот на българите в предстоящите избори за Народно събрание, така и да се гарантира и тяхното здраве", заяви президентът Румен Радев. „Пандемията COVID-19 засегна всички обществени процеси през изминалата година. Това беше годината на лекарите и медицинските специалисти, които не само положиха огромни грижи за запазването на здравето и живота на българите, но и със своите експертни становища и решения влияеха върху всички сфери на обществено-икономическия живот. Неведнъж всички медицински специалисти сте заявявали, че пандемията няма да отшуми скоро и трябва да се научим да живеем с коронавируса, включително да организираме и провеждаме избори“, каза президентът.

Радев припомни, че избори в условията на коронавирус се проведоха в редица държави и допълни, че можем да почерпим от техния опит. 

Имунолог: Вероятно ще има още нови щамове на COVID-19

„Затова започвам серия консултации, за да чуем какви са вашите прогнози за развитието на пандемията, в каква степен тя ще бъде повлияна от процеса на ваксиниране, какво движение очаквате на броя на карантинирани хора, какви здравни мерки предвиждате не само за изборния ден, но и за предизборната кампания“, обърна се президентът към здравните власти. 

„Давате ясен знак, че интересите на българските граждани са над всичко и опитите да се прави политика в тази безпрецедентна световна криза са нелепи”, отговори здравният министър. „Работим за датата 28 март, която вие неофициално очертахте. Цялата държава и здравните власти се готвим да проведем изборите на тази дата”.

„Изработваме протокол за провеждане на изборите в пандемична ситуация”, каза още проф. Ангелов. Той обясни, че ще се мисли как да гласуват хората под карантина. По думите му е важно и да се гарантира безопасността на всички служители, ангажирани с провеждането на избори.

Pfizer/BioNTech: Ефикасността на ваксината не е гарантирана при неспазен срок за втора доза

Професор Ангелов увери, че ситуацията се следи и ако трябва, протоколът ще се актуализира в движение.  

„В интерес на всички български граждани е да осигурим провеждането на безопасни и честни избори. Това няма да е никак лесна задача. За да бъдем толкова внимателни, има няколко причини”, каза доц. Ангел Кунчев. И поясни, че едната причина е доколко ще запазим положителната тенденция на спада на заболеваемостта.

„Изчакваме да видим и влиянието на изминалите празници, след които вероятно ще повиши леко броя на заразените, въпреки че общото ми мнение е, че мерките като цяло се спазваха”, заяви доц. Кунчев.

Проф. Ангелов: Ще ваксинираме всички желаещи в системата на образованието

По-притеснителна обаче е появата на новите два щама – от Великобритания и Южна Африка, категорични са експертите. „От значение е и натрупването на контингент на преболедували и имунизирани. Колкото повече такива хора имаме, толкова по-малък е теренът на вируса”, обясни доц. Кунчев.

„Неминуемо ще има и грипна епидемия”, прогнозира доц. Кунчев.

На разговорите стана ясно още, че до началото на февруари страната ни ще е получила над 100 000 дози от ваксината на Pfizer, която ще стигне за около 50 000 души. Проф. Ангелов напомни, че първата доставка е била от 9750 дози. Сегашната доставка е над 25 000. Около 11 януари се очакват още 35 000 дози. А в края на този или началото на следващия месец – още 35 000 дози.

Страната ни очаква и договора с Moderna, по който трябва да получим около 500 000 ваксини.

„По договора с AstraZeneca ще получим няколко милиона ваксини, с които ще започнем масовата имунизация”, обясни още проф. Ангелов.

Ще се разхлабват ли мерки и кои ще се решава към средата на този месец.  

Европейската агенция по лекарствата настоява интервалът между двете дози ваксина да се спазва

Във втората част от консултациите със здравни експерти държавният глава се срещна със здравните експерти проф. д-р Радка Аргирова, проф. д-р Андрей Чорбанов и д-р Александър Симидчиев.

"Смятам, че в един малко по-следващ период - от рода на 25-30 януари, можем да бъдем малко по-уверени в прогнозите си. Това е така заради коледните празници, които все още не са завършили за някои", заяви проф. Аргирова в коментар за епидемиологичната обстановка в страната.

 

 

По думите й именно в този период е важно какви ще бъдат цифрите. "По това ще разберем и до каква степен хората са се съобразили с всички изисквания. Това ще означава и какви са нагласите", категорична е тя.

Според нея настоящото намаляване на броя на новооткритите лица не трябва да успокоява никой: "Малко е броят на изследваните, не е равномерно навсякъде това изследване, за да правим изводи за цялата страна". 

Според д-р Александър Симидчиев изборният процес е свързан с три фази -  преди, по време и след вота. 

"Фазата преди вота е свързана с процеси на движение на хора. Трябва да се изълняват противоепидемичните мерки по време на срещите на щабовете с хората. Хората, ангажирани със самия изборен процес, са важни не по-малко от хората на първа линияи и са застрашени също толкова от зараза. Опасност от струпване на хора има и след края на изборите", посочи той. 

 

 

По думите на здравния експерт по отношение на процеса на ваксинация и темата за избор на ваксини – това в индивидуален план е нещо разхитително и не съвсем полезно от медицинска гледна точка. "Този избор идва на базата на много други избори, които трябва да бъдат направени. Защото в момента има една налична ваксина – другата не е. Когато станат налични и двата вида ваксини – идва проблемът с логистиката на разпространение вътре в държавата. Има и разлики в начините на съхранение на двата медикамента", посочи той.

ПРИЗИВ КЪМ ПРЕЗИДЕНТА: Политолози предлагат отлагане на парламентарния вот

"Има много чисто логистични причини, които поставят пречки пред това да има безкрайно голям избор на ваксини, когато става въпрос за широкомащабна имунизация. И понеже сме в условия на процес, който се развива с висока скорост, и има риск от мутации, стремежът е да го ограничим и да намалим скоростта му. За целта трябва да ваксинираме по-бързо. Ваксинацията се явява трайно решение докато вирусът не се измени", категоричен е д-р Симидчиев. 

Според него важен е и въпросът с комуникацията: "Липсата на адекватна, структурирана и надеждна информацията към хората е проблем. Ако ние можем да споделим разбираемо тази инфрмация с хората, те ще могат да разберат какви са приоритетите в условията на пандемията. Хората трябва да бъдат убедени в необходимостта от ваксинацията".

"Предизвикателство е как карантинираните ще могат да гласуват. Не знам как технически тези хора ще могат да гласуват. Можем само да гадаем колко биха могли да бъдат те. По мои позитивни очаквания те ще бъдат малко, но може да се окаже и че са повече", заяви проф. д-р Андрей Чорбанов.

 

 

От своя страна професор Аргирова коментира: "Не си представям да има масови концерти и събирания като част от предизборната кампания. Лицата, които ще обикалят евентуално карантинираните, за да могат те да гласуват, трябва да бъдат предварително определени, те да бъдат обучени, ваксинирани и да има изисквания към тях."

При президента: Експерти обясниха действието на ваксината срещу COVID-19 (ВИДЕО)

"Според мен трябва да има минимум три протокола относно мерките, които трябва да се спазват преди и след изборния ден. Трябва да има широк план, който да показва поведението на хората в обществото като цяло", посочи от своя страна проф. Аргирова.

"Трябва да се знае при настъпване на каквото и да е изменение в цифрите на заболелите, които се получават, как да се подходи – към затягане или разпускане на мерките. Непременно в този план трябва да влиза и състоянието, в което са здравните заведения – как ще стават плановите операции и плановите приеми. Трябва да внимаваме тези планове за действие при различни ситуации да бъдат абсолютно равностойни. Всички възможни аспекти на ситуацията, трябва да бъдат засегнати", категорична е тя.

Репортери: Марияна Торманова, Ивелина Николова

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.