По думите му се работи върху създаването на дигитален паспорт за имунизираните

"След 10-тия ден от втората ваксинация ще мога да посетя баща си, а когато той бъде ваксиниран вече ще е напълно безопасно.  Ваксината предпазва от самото заболяване – човекът не може да се разболее или да получи тежки усложнения или да достигне до фатален край. Запознати сме с поведението на този вирус и можем да го контролираме, ваксината е най-голямото ни оръжие". С тези думи започна участието си в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Според него имунитетът, който се създава логично би следвало да унищожи микроорганизма, който попадне в нашето тяло, а ваксините са спасението и надеждата, с която дойде 2021 г.

"Чувстваме се спокойни, решени сме да водим тази битка докрай, победата ще бъде на наша страна. Резултатът от въведените мерки дано не ни накара много да си вярваме, постигнахме това с разум, трябва да останем разумни", прикани професорът. 

Проф. Ангелов: Масовата ваксинация ще започне преди май

"До края на месеца ще има още 2 доставки на общо 70 000 ваксини, след това очакваме на 11-ти, а последващата е в края на февруари. Чакаме разрешение и на трета ваксина. Ще задоволим нуждите на българските граждани. Около 33 % заявиха желание да се ваксинират на първа фаза, сега процентът наближава и задминава 50", информира министърът. 

Ангелов прогнозира старт на масовата ваксинация през февруари или март

"Ще ваксинираме всички желаещи в системата на образованието. До края на тази седмица ще имаме точната бройка, а също така и на работещите в социалните услуги. Най-вероятно ще върви успоредно с първа фаза. Целта ни е да достигнем между 60 и 70 % ваксинирани във всяка таргетна група. Няма друг начин за постигане на колективен имунитет", сподели той. 

По думите му се работи върху създаването на дигитален паспорт за ваксинираните, възприет в ЕС.

Ще бъде направена информационна кампания с цел българските граждани да бъдат най-информираните по темата за имунизацията в Европейския съюз.

"Единственото условие някой от желащите да спечелят изборите е българските граждани да са здрави. Заиграването със страховете на хората, използването на кризата с COVID-19 с политическа украска, освен безотговорно, граничи с престъпление. Ако за месец-две не забравим, че има избори, хората ще забравят, че ни има нас", коментира проф. Ангелов. 

"До края на месеца ще представим разширение на националната информационна здравна система. Ще има допълнително стълбово финансиране за всеки здравен работник. 237 млн. лв. ще бъдат дадени за добавки към заплатите на лекарите", увери здравният министър.

Цялото интервю гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.