Заради измръзванията си е настанена в "Пирогов"

Жена оцеля повече от 30 часа при екстремно ниски температури в Рила. В понеделник 42- годишната туристка се качила до новата хижа на Рилските езера и по- късно изчезнала. Вчера планински спасители се усъмнили, че може да е изпаднала в беда и започнали да я търсят

Туристи се изгубиха в Рила

В понеделник жената пристигнала в новата хижа на Рилските езера. Казала, че отива към старата хижа и оставила багажа си. Когато спасителите се качили в новата хижа вчера, видели, че чантите стоели непокътнати пред входа. Поразпитали хората там и разбрали, че багажът е на жена, която е дошла вчера, но не е нощувала при тях. Разпитали отседналите в хижите в съседство, но така и не я открили. Двама от спасителите, които били на поход, намерили чанта с храна и вода и договор с мобилен оператор с данните на изгубилата се жена.

ЩАСТЛИВА РАЗВРЪЗКА: Спасиха блокирани туристи с 4 деца в Стара планина

Благодарение на това успели да се свържат с нея. Тя обяснила, че се намира на хълм и не си чувства краката от кръста надолу.

Жената била открита жива около 14.00 часа във вторник следобед, в основата на връх Харамията. Има сериозно измръзване. Спасителите уточниха, че са я открили на 2300 метра надморска височина, при минус 20 градуса и гъста мъгла. След свалянето й постралата е била транспортирана в "Пирогов".

"Наистина е имала късмет да оцелее при тези условия и без никава екипировка", коментираха спасители, участвали в акцията.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.