Чудото на изцелението идва след плазмафереза

Това е историята на един мъж, който по чудо бива спасен от рядкото и тежко автоимунно заболяване гилен баре, което отключил след като изкарал COVID-19. По думите на невролозите от болница „Света Анна”, само за месец и половина това е четвъртият случай с подобно усложнение. 

Всичко започва когато на 5 януари Георги не можел да помръдне. 

Началникът на Клиниката по неврология в УМБАЛ „Св. Анна” д-р Росен Калпачки го лекува.

„Неговата парализа бе засегнала двете половини на лицето. Беше в интензивното на кислород. Обвивката на периферните нерви, вирусът, отивайки си, ги дамгосва. Понякога за часове или за дни, човек започва да се парализира, от краката пълзи нагоре парализата, разпростира се из цялото тяло", разказва медикът.

Доц. Калпачки: COVID-19 e заболяване, към което трябва да се подхожда с цялата сериозност

По думите му стигне ли до коленете и ако човек не може да се изправи и да ходи, вече е шок. Много често засяга и дихателната система, мускулите на гълтача също се блокират. Сърцето също се разстройва, човек в пълно съзнание усеща, че ще си отиде, защото не му стига въздух.

Чудото на изцелението идва след плазмафереза. 

Цялото интервю вижте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.