Тепърва ще се изяснява дали на практика дали и кога децата ще бъдат тествани

Планира се масово тестване за коронавирус и сред учениците. За целта родителите имаха ден, в който да отговорят онлайн, дали са съгласни децата им да бъдат подложени на антигенен тест. Междувременно, въпреки настоявянията на родители, така наречените малки матури ще се състоят.

Родителите имаха време до днес на обяд да кажат дали са съгласни с тестването. Резултатите все още се обобщават от образователното министерство, но проверка на NOVA в различни училища показа, че около 50% от родителите са „за”, а останалите 50 - против. Планира се за тези, които са съгласни, да бъдат осигурени мобилни екипи, които ще посещават училищата, за да взимат пробите. Дори да има една положителна проба на дете, целият клас ще бъде поставян по карантина за 14 дни.

Здравният министър: Голям проблем е, че родителите не искат да тестват децата си

Децата от първи клас са наясно, че скоро е възможно да бъдат подложени на масово тестване и също са раздвоени по въпроса. Родителите също, оказва се, са разединени от идеята мобилни екипи да взимат проби от децата. В много от училищата вече са наясно с нагласите.

„Точно както и очаквахме – 50% са „за” и толкова са против. Единственият аргумент, който съм чувал е, че няма смисъл да се бърка в носа на детето, което не е състоятелно, но все пак е аргумент”, заявява Диян Стаматов, директор на 119-о училище в София.

„Интересно е, че при малките ученици от начален етап от 1 до 4 клас е най-ниският процент на отговорили с ДА. Висок е процентът при 5-7 клас, там , където родителите желаят да е присъствено обучението”, посочва Нина Чанева, директор на 23-т училище в София.

МОН: Ще има външно оценяване за 4,7 и 10 клас

За Стилиян, който е баща на шестокласник, има неясноти за последиците от тестването и това поражда напрежение. „Би трябвало самите родители да си преценяват дали да си тестват децата, а не училището да е инициатор на такова нещо. Ние цялото семейство изкарахме COVID-19 преди около месец и половина”, разказва Стилиян Василев.

 

 

Сега, въпреки че детето е с антитела, ако при масовото тестване някой от класа му се окаже с коронавирус, и то ще трябва да си остане вкъщи.

„По скоро важно е да се види какъв е резултатът – дали има скрита заболеваемост сред децата. Ясно е, че родителите в повечето случаи не тестват децата си, защото безсимптомно се прекарват заболяванията и точно това трябва да се види”, посочва Диян Стаматов.

„И какво – ако днес се тестват, след два дни ситуацията може да е много различна при този либерален режим на движение и поведение”, твърди обаче Нина Чанева.

170 000 ученици се върнаха в клас при строги мерки за безопасност (ОБЗОР)

Независимо от това, повечето учители казват, че ще са по-спокойни, ако тестването се направи.

„Мисля, че би било хубаво децата да се тестват, да се създаде представа за това на какво ниво се движи разпространението на коронавирус”, посочва учителят Мария Николова.

В отговор на реакциите на родители и учители, здравният министър днес поясни, че целта на масовото тестване в училищата е да има възможно най-дълго време присъствена форма на обучение. Тепърва ще се изяснява дали на практика ще има масовото тестване и ако да – кога точно ще се проведе то.

Репортери: Ивелина Драгнева, Паулина Найденова 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.