Коментар на изпълнителния директор на телекома Атанас Добрев

През последните дни на пазара на мобилни услуги се появиха нови, неограничени тарифни планове, които обещават революционни промени на телекомуникационния пазар.

Възможни ли са неограничени разговори, мегабайти и SMS-и без край в рамките на отчетния период, какви предимства дава 5G мрежата, какво представлява дигиталният портфейл и какви са предизвикателствата пред телекомуникационния бизнес по време на пандемия – коментира изпълнителният директор на „Виваком” Атанас Добрев.

Телефоните на Google ще мерят пулса чрез камерите си

„Това, което се случва от 15-ти февруари, е нещо революционно за пазара в България. Става въпрос за два плана. Във всеки от тях нямате никакво ограничение на високоскоростните мегабайти интернет, нямате никакво ограничение на минутите национални разговори, нямате и никакво ограничение на кратките съобщения в България”, каза той.

„Има само един лимит и той е 100 GB за 24 часа. Според нашата мрежова статистика, няма такива хора, които могат да ги употребят у нас”, допълни Добрев.

Смартфони ще разпознават наличието на маски на лицата

Той обясни и каква е идеята на дигиталния портфейл, който е израз на една друга тенденция.

„Ние вярваме, че потребителят иска две основни неща – удобство и сигурност. Удобство означава да го правиш бързо, лесно и без да се замисляш. Сигурността се отнася за това, че все пак говорим за пари, никой не обича да ги рискува”, коментира изпълнителният директор на „Виваком” Атанас Добрев.

И допълни: „В последните години се оказа, че може да забравите вкъщи всичко, но ако си забравите телефона – ще се върнете. Затова помислихме следното – защо към него не добавим още нещо, което е твърде вероятно да трябва на потребителя. Това, което вече телефонът ви дава е не само мобилно банкиране, но и дебитна карта”.

По думите му това, което предстои да се случи, е възможността двама души да заплащат един на друг, знаейки само телефонните си номера.

„Ако в ресторант един човек от компанията заплати цялата сметката с телефоните си, другите му изпращат парите за секунди в същата сметка, от която той е платил”, обясни Атанас Добрев.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.