Вече няколко месеца в гимназията във Вършец кипи ремонт

Училище във Вършец търси финансова подкрепа, за да изгради спа център, в който да обучава своите ученици.  Министерството на образованието вече е отпуснало парите за ремонта на сградата, но трябват още средства за закупуване на уредите и съоръженията.

Ученици се обучават в шатри и беседки във Вършец

Вече няколко месеца кипи ремонт в училищния склад, който се намира в двора на гимназия „Иван Вазов“ във Вършец. Идеята е сградата да се превърне в спа център, в който да се обучават ученици.

„Решихме, че тук може да се направи тренировъчна база – спа център, и подадохме една проектна идея към Министерството на образованието и науката, която бе одобрена и финансираха строително-ремонтните работи”, обясни директорът на училището Ани Ангелова.

Но само ремонт не е достатъчен, защото трябва и да се оборудва. За целта обаче ще са необходими около 56 хиляди лева. С тях ще се закупят съоръженията, с които да се обучават бъдещите служители в спа хотелите.

СЛЕД 20 ГОДИНИ ЧАКАНЕ: Ново училище отвори врати за децата от Биркова

„За съжаление, нашият бюджет е доста ограничен и ние нямаме тази възможност. Така че аз се обръщам към всички тези, за които образованието е ценност и които смятат, че е в техните възможности да ни помогнат, за да може да закупим тези съоръжения. Те са сауна, парна баня и тангенторна вана с мокро легло с масаж.“, обясни Ангелова.

Така нагледно ще могат да се обучават ученици не само от региона, а и от цялата страна, които след това да намерят своята реализация. Според учителите, практиката в ресторантьорството, която се реализира в училището, вече дава резултат.

„Изграждането на учебен спа център е ключът към реализиране на професионалната подготовка на нашите ученици, избрали професията „Изпълнител на термални процедури“, както и на всички онези, на които им предстои да изберат тази професия“, обясни преподавателят Румяна Илиева.

Правителството отпуска допълнително 34,5 млн. лв. за училища и детски градини

„Нали разбирате, че няма как някой да се научи да чете, ако не му дадете книгата. И тук е същата работа. Просто трябва материална база. Тази материална база не е лукс, а нещо напълно необходимо, за да имаме качествено образование.“, категорична е директорката.

Училище „Иван Вазов“, което се намира в най-старата спа дестинация у нас, има амбицията да стане център на туристическото образование.

„Ние имаме огромното желание, направили сме няколко крачки и ни трябва един лек тласък да преминем финалната линия и искрено се надявам да се намерят хора, за да ни помогнат.“, добави Ангелова.

Всеки, който желание да помогне на училище „Иван Вазов“ във Вършец да изгради свой тренировъчен спа център, може да го направи на следната банкова сметка:

BG 97 UBBS800 2310 82 50410 

BIG UBBSBGSF, клон на Търговска банка ОББ, град Вършец